Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Omezení muslimů v Německu? Politik navrhuje speciální zákon o islámu

Muslimové
Muslimové
Foto: Pixabay

Berlín – Německé úřady by měly mít přehled o tom, co se děje v mešitách po celé zemi. Tvrdí to náměstek německého ministerstva financí a poslanec Křesťanskodemokratické unie (CDU) Angely Merkelové Jens Spahn. Navrhuje proto, aby byla vytvořena speciální pravidla, jakýsi zákon o islámu, kterým by se muslimové museli řídit. Informuje o tom server německého deníku Deutche Welle.

Podle Spahna by měl tento zákon regulovat muslimskou náboženskou komunitu v Německu. Navrhuje například, aby kázání probíhalo pouze v němčině, aby vše probíhalo „transparentně“. Člen výkonného výboru CDU řekl ve čtvrtek pro Funke Media Group, že orgány „musejí vědět, co se děje v mešitách“. Muslimské kázání v němčině by podle něj navíc pomohlo snížit předsudky. Jako příklad uvádí Rakousko, kde už podobné pravidlo platí.

Požaduje také, aby islámští duchovní, imámové, v Německu skládali jazykové testy. Poukazuje na to, že mnoho z nich přišlo do Německa kázat ze zahraničí, často německy neumějí a navíc jsou ze zahraničí i placeni.  „Jak máme vědět, jestli jsou jejich kázání v souladu s našimi zákony? A jde o víc než jen to. Musíme se ptát nejen na to, jestli nebudou porušovat zákon. Neměli by podporovat spolupráci a integraci?“ řekl Spahn DW.

Zároveň by chtěl zavést povinnou registraci mešit. Německé orgány prý v tuto chvíli „nevědí, kolik mešit existuje v Německu, kde se nacházejí, nebo kdo je financuje.“ Velkým problémem podle Spahna je neexistence centrálních zástupců muslimů žijících v Německu. Uvedl, že politická islámská sdružení, s nimiž předtím spolupracovala německá vláda, zastupovala velmi konzervativní formu islámu. „Mluví jen za menšinu muslimů. Jsou to špatní partneři,“ tvrdí.

Spahn, který působí na ministerstvu financí, by byl také pro to, kdyby se imámové a další duchovní vzdělávali přímo v Německu a byli placeni ze státní kasy. „To bude obtížná diskuse, ale byl bych radši, kdybychom je financovali my, než aby dostávali peníze pocházejí z Turecka nebo Saúdské Arábie,“ řekl s tím, že jistou možností je také zavedení „církevní daň“ pro muslimy. Podobnou daň už platí členové křesťanských církví, tyto peníze pak stát přerozděluje církevním organizacím. Jasné podle něj je, že financování muslimských duchovních cizími subjekty prostě musí přestat.

Spahnův návrh odmítl jako nepotřebný zástupce zelených Volker Beck. „My nepotřebujeme zákon o islámu, křesťanství nebo buddhismu,“ řekl. „Náboženské společnosti si organizují a spravují své vlastní záležitosti.“ Připustil však, že opatření jako kázání v němčině a imámové vyškolení na německých vysokých školách by představovala pozitivní krok. Nicméně dodal, že by to nemělo být povinné, a upozornil, že německé komunity v zahraničí i nadále mluví německy, nebo že v synagogách je Tóra většinou čtena v hebrejštině. 

Německé úřady odhadují, že muslimové tvoří více než 5 procent populace, tedy asi o 4,5 milionu lidí.

Témata:  Německo Islám muslimové

Aktuálně se děje

16. dubna 2024 19:44

Podle Stanjury ODS nepočítá s vytvořením vládní koalice s hnutím ANO

Podle ministra financí a prvního místopředsedy ODS Zbyňka Stanjury strana nepočítá s možností vytvoření vládní koalice s hnutím ANO po příštích sněmovních volbách v roce 2025. Stanjura to uvedl v České televizi v podvečer. Podle něj se ODS bude příští rok snažit o volební vítězství s cílem získat pozici premiéra a stát se nejsilnější vládní stranou.

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy

Vláda Petra Fialy ve Sněmovně

Vláda rozhodla o pokračování podpory firmám, které exportují na Ukrajinu

Vláda na středečním jednání rozhodla o pokračování podpory firmám vyvážejícím své zboží a služby na Ukrajinu. Schválila také dar pěti nevyužívaných vozů Službě státní ochrany Ukrajiny a rozvojový program státu pro realizaci záměru podpory bydlení, který má pomoci obcím zajistit vhodné pozemky pro výstavbu nájemních obecních bytů.