Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Tradiční francouzské strany v prezidentských volbách zřejmě dostanou na frak, ukaźuje nový průzkum

Francie
Francie
Foto: Pixabay

Paříž - Dvoukolová prezidentská volba ve Francii se koná 23. dubna a 7. května a podle aktuálního průzkumu to vypadá na porážku dvou tradičních stran. Kandidátovi Socialistické strany Benoitu Hamonovi nedávají absolutně žádnou šanci na postup do druhého kola a zástupci Republikánů Françoise Fillona hrozí, že spadne i z nadějného třetího místa.

Podle posledního průzkumu agentury Odoxa dotahuje Fillona kandidát radikální levice Jean-Luc Mélenchon, podporuje ho už 16 procent potenciálních voličů, zatímco Fillona 17 procent.

Pro Republikány a socialisty, kteří ovládají nejvíce míst v parlamentu, tak patrně nastane nová situace, kdy prezidentem bude někdo jiný než zástupce z těchto stran.

Podle průzkumu Odoxy vede v preferencích centrista Emmanuel Macron s 26 procenty hlasů a druhá je nacionalistka Marine Le Penová s 25 procenty. Le Penová přitom dlouhodobě vedla v průzkumech k prvnímu kolu.

Očekává se, že se v rozhodujícím druhém kole hlasování proti Le Penové v zásadě spojí voliči neúspěšných kandidátů z prvního kola a podpoří umírněnějšího ze dvou soků. Macron by tak měl získat v druhém kole 59 procent hlasů a Le Penová 41 procent.

Témata:  Francie Marine Le Pen volby ve Francii 1 François Fillon Emmanuel Macron Jean-Luc Mélenchon Benoit Hamon

Aktuálně se děje

15. dubna 2024 18:08

Lipavský reaguje na íránský útok na Izrael. Velvyslanec půjde na kobereček

Česká diplomacie si kvůli víkendovému útoku na Izrael předvolá íránského velvyslance, uvedl ministr zahraničních věcí Jan Lipavský (Piráti) v pondělí. Teherán podle Lipavského ohrozil bezpečnostní situaci na Blízkém východě. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy