reklama

Úmysly bratrů byly známy

Server uvádí, že belgická policie měla už od poloviny roku 2014 informace, že bratři Salah a Brahim Abdeslamové, kteří útočili v Paříži, plánovali „nevratnou akci". Odhalila to tajná zpráva belgické kontrolní agentury Comité P, která zkoumala, jak Francie na útoky reagovala.

Brahim Abdeslam se během sebevražedného bombového útoku odpálil v Paříži, zatímco jeho bratr Salah uprchnul a byl v březnu, čtyři dny před dalšími útoky, zadržen v Bruselu.

Závěry zprávy, jejíž kopii server obdržel, uvádí, že radikalizace obou bratrů byla zřejmě napojena na Abdelhamida Abaaouda, hlavního organizátora obou útoků. „Jejich úmysl spáchat útoky byl belgickým bezpečnostním jednotkám dobře známý už dlouho před útoky," upozorňuje dále s odkazem na tuto zprávu server.

Do útoků se nic nedělo

Podle serveru protiteroristická jednotka tvrdila, že nemohla do centrální policejní databáze zanést o bratrech informace, protože nebylo s jistotou možné určit, který z bratrů měl být do plánování zapojen.

„Ale kontrolní agentura tento argument zpochybňuje a tvrdí, že jména obou bratrů, kteří žili v bruselské čtvrti Molenbeek, už v databázi byly," uvádí server.

Podle zprávy byly vytvořeny návrhy dokumentace informací o obou bratrech, ale následně s nimi nikdo nepracoval. „Ve výsledku se až do útoků v Paříži nic nedělo," stojí ve zprávě.

Konec vyšetřování

Podle zprávy také policie měla už od února 2015 data z počítačů, USB disků a telefonů, která se týkala obou bratrů. Tyto informace ale podle zprávy nepoužila „ani po Paříži nebo v poslední době."

Již před několika dny navíc belgický deník varoval, že belgičtí vyšetřovatelé žádali, aby byly odposlouchávány hovory bratrů a sledovány jejich e-maily, ale policie je odmítla kvůli nedostatečným zdrojům. K této žádosti mělo dojít na začátku roku 2015 - poté, co byli oba bratři vyslýcháni policií kvůli podezření z plánovaného vycestování do Sýrie.

Vyšetřovatelé tehdy podle serveru žádali o pomoc se sledováním hovorů jiné policejní jednotky, ale byli znovu odmítnuti. 21. dubna 2015 policie rozhodla, že ve vyšetřování bratrů Abdeslamových není třeba pokračovat.