Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Orbán chce dál bojovat proti Bruselu. Maďarsku rozjel obří velkou kampaň

Maďarský parlament
Maďarský parlament
Foto: parlament.hu

Budapešť – Maďarská vláda žádá občany, aby se vyjádřili k tomu, jak se postavit k politice Evropské unie. Kabinet Viktora Orbána se tak chce vypořádat s politikou Bruselu, kterou považuje za škodlivou a která ohrožuje nezávislost Maďarů, řekl v sobotu novinářům státní tajemník pro komunikaci Bence Tuzson.

Dotazník s názvem „Zastavme Brusel!“ byl podle prohlášení zveřejněném na stránkách vlády distribuován do maďarských domácností, občané jej mohou vyplnit a vrátit až do 20. května. „Maďarskou vládu v nadcházejícím období čekají velká rozhodnutí a těžké boje. A vyhrát může pouze tehdy, pokud bude mít podporu celé země,“ tvrdí Tuzson.

Dokument podle agentury AFP obsahuje šest otázek zaměřených na to, jak by se Maďarsko mělo postavit k politice EU v oblasti přistěhovalectví, ekonomiky či zvýšení pravomocí Bruselu.

Dotazník je doplněn s dopisem premiéra Viktora Orbána, v němž „vyzývá lid Maďarska, aby se postavit za národní nezávislost a vyplnil dotazník, čímž podpoří úsilí vlády v boji proti chybným návrhům ze strany Bruselu,“ uvedla vláda v prohlášení zveřejněném v pátek.

V jedné z otázek jsou například lidé tázáni, „co by Maďarsko mělo dělat“ kvůli „sérii nedávných teroristických útoků v Evropě“. „Brusel chce donutit Maďarsko přijmout nelegální přistěhovalce,“ píše se v textu. Nabízí se dvě možné odpovědi: „Nelegální přistěhovalci by měli být pod dohledem, dokud orgány nerozhodnou o jejich případu“ a „Měli bychom umožnit nelegálním přistěhovalcům volně se pohybovat po Maďarsku“.

V jiné otázce se vláda občanů ptá na mezinárodní nevládní organizace, o kterých říká, že podporují ilegální imigraci a„zasahují“ do vnitřních záležitostí Maďarska.

Nejde přitom o první takovou akci v Maďarsku. V roce 2015 vláda zahájila jiné „národní konzultace“, při kterých se občanů ptala na „imigraci a terorismus“. Průzkum byl ostře kritizován například agenturou OSN pro uprchlíky (UNHCR), která vyjádřil „šok“ nad pokládanými otázkami, a varovala, že by dokument mohl zvýšit xenofobii v zemi.

Témata:  Maďarsko EU Viktor Orbán

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy

Donald Tusk

Tusk apeluje: Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu války na Ukrajině

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.