reklama

Ministersvo zahraničí USA oznámilo Kerryho cestu poté, co potvrdilo jednání s Ruskem o záchraně dvouměsíčního příměří mezi syrskou vládou a opozicí.

Zatímco prezident Bašár Assad vyhlásil "dočasný klid", v Aleppu dále probíhají nálety. V této oblasti ovládané opozicí zahynulo podle Syrské agentury pro monitorování lidských práv od 22. dubna 246 civilistů. Opozice toto násilí odmítla a obvinila vedení země z porušování příměří. To samé však tvrdí i vláda. Jednání v Ženevě se tak zastavila.

Početů obětí útoků na nemocnice, které proběhly minulý týden vzrostl podle organizace Lékaři bez hranic na 50, včetně šesti členů zdravotnického personálu a pacientů.

"Situaci v Sýrii sledujeme s pocity velkého smutku. Útoky na zdravotnická zařízení pokračují a nejvíce tím trpí civilní obyvatelstvo, které zde zůstává a také syrští lékaři a zdravotníci," uvedl pro EuroZprávy ředitel české kanceláře Lékařů bez hranic Pavel Gruber.

Budou se však i nadále snažit udržet si přítomnost, kterou zde mají. To znamená 6 nemocnic a podpora dalším zhruba 150 zdravotnickým zařízení v podobě dodávání léků, materiálu či finační pomoci. Český personál zde od útoků v roce 2014 již nepůsobí.

"Je také důležitá hrozba, že Aleppo bude obklíčené a vede zde jen jedna silnice, kterou neovládají vládní vojska. Na to jsme reagovali již před několika týdny a snažíme se výrazně navýšit objem dodávek pro zdravotnická zařízení, protože pokud by k obklíčení došlo, bylo by samozřejmě nemožné tam posílat humanitární pomoc," dodal Gruber.

Rusko však nehodlá Assada požádat o ukončení bombardování. "Nebudeme vyvíjet tlak na Damašek, protože je třeba pochopit, že situace v Aleppu je součástí boje proti teroristické hrozbě," cituje náměstka ministra zahraničí, Gennadije Gatilova, SkyNews.

Další kolo mírovch rozhovorů pod záštitou OSN podle předpokladů začne 10. května v Ženevě. Poslední kolo však nepřineslo žádné výsledky. "Velmi bychom si přáli, aby situace pokročila, ale odhadnout, co se stane, si netroufám," komentuje situaci Gruber.