Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Spor mezi Británií a EU? Gibraltar budeme bránit, vzkazuje Mayová

Theresa Mayová autor: DFID
Theresa Mayová autor: DFID
Foto: Wikimedia Commons

Londýn - Za Gibraltar, britské území na jihu Pyrenejského poloostrova, se po šéfovi britské diplomacie Borisi Johnosnovi postavila také premiérka Theresa Mayová.

EU dala minulý týden najevo, že by Španělsko mohlo mít v případě rozhodnutí o budoucím vztahu Gibraltaru k EU právo veta. Španělský ministr zahraničí Alfonso Dastis dnes v rozhovoru s listem El País nehovořil o právu veta pro Gibraltar, ale prohlásil, že Evropská unie je povinna postavit se na stranu Španělska. "Myslím, že není nutné hovořit o právu veta," řekl.

Mayová v dnešním telefonickém rozhovoru ujistila předsedu gibraltarské vlády Fabiana Picarda, že Británie nikdy nepřistoupí na to, aby o Gibraltaru rozhodovalo Španělsko.

Britský ministr obrany Michael Fallon použil podle serveru listu The Guardian jasný výrok, když řekl, že Británie "se o Gibraltar postará".

Nejbojovněji se k záležitosti vyjádřil bývalý vůdce konzervativců Michael Howard. "Před 35 lety jiná premiérka poslala vojáky přes půlku světa bránit svobodu jiného malého společenství Britů proti jiné španělsky hovořící zemi a já jsem si naprosto jist, že naše současná premiérka by prokázala stejnou rozhodnost v odhodlání zastat se lidí z Gibraltaru," sdělil s poukazem na spor o Falklandy s Argentinou.

Vůdce liberálních demokratů Tim Farron k tomu řekl, že je neuvěřitelné, že pouhý týden po aktivaci článku 50 už konzervativci hovoří o možných válkách s evropskými sousedy.

Témata:  Brexit EU Velká Británie Theresa Mayová

Aktuálně se děje

21. dubna 2024 20:08

Policie v Plzni evakuovala dům kvůli nálezu munice. Zajistí ji pyrotechnik

Policie zasahuje v neděli večer u nálezu nebezpečné munice v Plzni. Do domu byl přivolán pyrotechnik, proběhla evakuace. Kromě strážců zákona pomáhají u zásahu také hasiči. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy