reklama

Vězeňský vychovatel dnes u soudu uvedl, že z Ďurička se postupně stal bezproblémový vězeň. Zpočátku se podle něj nechoval ideálně, neplnil povinnosti a měl nepřiměřené požadavky, postupně se ale jeho postoj změnil. Změna v Ďuričkově chování nastala v roce 2011. "Výkon trestu splnil svůj účel," řekl vychovatel. Vězeňská komise proto jeho propuštění doporučila.

Ďuričko dnes řekl, že za svůj čin byl spravedlivě odsouzen. "Nejen pobytem ve vězení, ale i ztrátou kreditu. Před soud předstupuji s pokorou. Věřím, že mi bude trest změněn na alternativní," uvedl.

Ďurička, který si trest odpykává v karvinské věznici, přivedla k soudu pětičlenná maskovaná a ozbrojená eskorta. Soudkyně vyslechne odsouzeného muže, ale i několik svědků, například vychovatele z věznice či zmocněnce poškozených.

Ďuričkova advokátka uvedla, že propuštění jejího klienta podpořila vězeňská komise. Ve věznici získal šest kázeňských pochval. Po propuštění chce Ďuričko, který je už v důchodu a pobírá starobní důchod okolo 21.000 korun, dál podnikat.

Tragická událost se stala v pražské restauraci Monarch po křtu a autogramiádě knihy tehdejšího předsedy ČSSD Jiřího Paroubka. Ďuričko a Kočka mladší se tehdy dostali do roztržky, při které Kočka hoteliéra nejméně jednou udeřil do obličeje. Ďuričko pak vytáhl od pasu zbraň, namířil na svého protivníka a třikrát vystřelil z bezprostřední vzdálenosti. Každý z výstřelů byl smrtelný.

Ďuričko obžalobu dlouho odmítal, Kočku prý zavraždit nechtěl. Od počátku se hájil tím, že se pouze přiměřeně bránil fyzickému útoku. Dříve řekl, že jej Kočka "zákeřně a brutálně" napadl údery do obličeje, až spadl na svou těhotnou přítelkyni.

Impulzem ke střelbě podle rozsudku nebyl pouze samotný útok ze strany Kočky, ale předcházelo jí i provokování a hecování. Podle řady svědků se například Ďuričko s Václavem Kočkou starším přeli, kdo z nich má u sebe víc peněz. Jeho syn pak prý přišel za Ďuričkem s tím, aby nebyl drzý na jeho otce. Následovala střelba. Podle soudu provokoval zejména hoteliér.