Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Drama ve Francii: Macron, nebo Le Penová? V 1. kole by získali stejný počet hlasů

Marine Le Penová, francouzská nacionalistická politička a právnička, od roku 2011 předsedkyně Národní fronty. Jde o dceru francouzského politika Jean Marie Le Pena.
Marine Le Penová, francouzská nacionalistická politička a právnička, od roku 2011 předsedkyně Národní fronty. Jde o dceru francouzského politika Jean Marie Le Pena.
Foto: Wikipedia **www.wikipedia.org**

Paříž - První kolo prezidentských voleb ve Francii, které se uskuteční 23. dubna, bude velmi napínavé. Naznačuje to alespoň aktuální průzkum, podle kterého by centrista Emmanuel Macron a předsedkyně krajně pravicové Národní fronty (FN) Marine Le Penová získali shodně 25 procent hlasů.

Ve druhém kole by Macron svou soupeřku porazil poměrem 61 ku 39 procentům. Vyplynulo to z průzkumu veřejného mínění, který si nechal zpracovat deník Le Monde. V rámci ankety bylo mezi 31. březnem a 2. dubnem osloveno 14.300 lidí, což je podle listu jeden z nejširších vzorků v dosavadních sondážích.

Konzervativní kandidát François Fillona by v prvním kole získal 17,5 procenta hlasů a skončil by třetí. Dotahuje se na něj s 15 procenty kandidát radikální levice Jean-Luc Mélenchon.

Všech 11 kandidátů se dnes večer sejde v televizní debatě. Ta minulá byla velmi ostrá:

Šedesát čtyři procent lidí si je podle průzkumu jisto, kterému kandidátovi odevzdají svůj hlas, což je oproti předchozí anketě nárůst o pět procentních bodů. Naopak jen 66 procent voličů si je jistých, že půjde k urnám. V kategorii do 35 let je to dokonce jen 58 procent.

Témata:  Marine Le Pen Francie volby ve Francii Emmanuel Macron

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 11:40

Počasí: Meteorologové nadále varují před nočním mrazem v Česku

Každým dnem se blíží očekávané oteplení, ale před námi jsou ještě alespoň dvě mrazivé noci. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve středeční výstraze upozornil, že v noci na čtvrtek a na pátek klesnou teploty pod nulu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy