reklama

Bezpečnostní síly se v Egyptě v posledních týdnech snaží utlumit kritické hlasy poté, co v polovině dubna do ulic vyšly tisíce lidí, aby protestovaly proti rozhodnutí prezidenta Sísího postoupit dva neobydlené ostrovy Saúdské Arábii. Egyptská policie během dubnových protestů zatkla stovky lidí a také nejméně 33 novinářů, kteří se o událostech snažili informovat.

Již dnes ráno se novináři ze svazu setkali na krizové schůzce. Po jejím skončení vydali prohlášení, ve kterém vyzývají k demonstraci, která by se měla uskutečnit v úterý 3. května, tedy v den, na který připadá Mezinárodní den svobody tisku, uvedl egyptský deník Al-Ahrám.

Svaz novinářů akci v jejich budově označil za "zátah bezpečnostních složek, jejichž nehorázné barbarství a agrese vůči novinářům a jejich syndikátu překvapily novinářskou obec i egyptský lid".

Podle šéfa svazu Jahjá Kalaše je podobná policejní operace "neslýchaná". "Bezpečnostní složky měly syndikát informovat předem," uvedl Kalaš. Podle egyptských novinářů, na něž se odvolává Reuters, se na zásahu v budově podílelo více než 40 policistů. Egyptské ministerstvo vnitra to ale odmítlo.