Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Bulharským premiérem zůstane nadále Borisov

Bulharsko
Bulharsko
Foto: Pixabay

Sofia - Bulharským premiérem se stane znovu bývalý předseda vlády Bojko Borisov, šéf středopravé prozápadní strany GERB, která vyhrála březnové parlamentní volby.

Dohodly se na tom dnes strany, které spolu vyjednávají o koalici - GERB a nacionalistická aliance Jednotní vlastenci. S odvoláním na místní média o tom informovala agentura DPA.

Koaliční rozhovory mají pokračovat i v nadcházejících dnech. Pokud se strany na společné vládě nedohodnou, hrozí nové volby, tvrdí Borisov.

V březnovém hlasování šlo o třetí předčasné parlamentní volby v Bulharsku od roku 2013. Od roku 2009 volby vždy vyhrál GERB. Loni v listopadu ale Borisov rezignoval kvůli výsledkům prezidentských voleb. V únoru 2013 podala jeho vláda demisi kvůli masovým protestům proti vysokým cenám elektřiny, jejichž terčem se stala i bulharská pobočka české energetické firmy ČEZ.

Borisovovo hnutí Občané za evropský rozvoj Bulharska (GERB) získalo v březnových volbách 95 z 240 poslaneckých mandátů, zatímco nacionalisté jako třetí nejsilnější strana disponují 27 křesly. Druhá s 80 mandáty skončila Bulharská socialistická strana (BSP), respektive jí vedená levicová koalice.

Témata:  Bulharsko Bojko Borisov

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy

Donald Tusk

Tusk apeluje: Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu války na Ukrajině

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.