Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Medveděvova popularita prudce klesla, počet jeho kritiků roste

Dmitrij Medveděv
Dmitrij Medveděv
Foto: kremlin.ru

Moskva - Zatímco popularita ruského prezidenta Vladimira Putina zůstává stále vysoká, premiér Dmitrij Medveděv si pohoršil. Během měsíce se propadl o deset procentních bodů a stejnou měrou vzrostl podíl jeho kritiků.

"Podíl Rusů schvalujících Medveděvovo počínání v čele vlády klesl z 52 procent v únoru na 42 procent. Neschvaluje jej 57 procent občanů, o měsíc dříve jich bylo 47 procent," ukázal průzkum nezávislého střediska Levada.

Putina si v březnu pochvalovalo 82 procent Rusů, v únoru 84 procent. V aktuálním žebříčku nejdůvěryhodnějších politiků za Putinem následují nejen populární ministři obrany a zahraničí Sergej Šojgu a Sergej Lavrov, ale premiéra předstihli i vůdci nacionalistů a komunistů Vladimir Žirinovskij a Gennadij Zjuganov.

Ačkoliv o opozičníkových nařčeních na adresu šéfa vlády ruské státní televize mlčí, na internetu Navalného film o premiérových vilách a jachtách, zamaskovaných pod dobročinnými fondy, už viděly miliony diváků.

Medveděv na nařčení poprvé zareagoval v úterý, kdy obvinil Navalného, že za peníze sponzorů vyrábí pomluvy. "Je to nečestné chování, způsob, jak dosáhnout vlastních zištných cílů," řekl premiér, aniž Navalného přímo jmenoval. Organizátora demonstrací označil za "souzenou osobu", o níž nelze mít žádné iluze: "Vyhnal nezletilce do ulic, což je prakticky zločin," soudí Medveděv.

Ale podle opozičních komentátorů premiér zodpověděl jen otázky, které mu nikdo nekladl, a vyhnul se odpovědím na obvinění z korupce, což režim ještě více diskredituje. Nepředpokládají však, že by Kreml hodil šéfa vlády přes palubu ještě před prezidentskými volbami, protože by to mohlo být vnímáno jako známka slabosti.

Témata:  Dmitrij Medveděv Vladimír Putin Rusko

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 19:40

Škola Michael vychovává špičku současné mladé fotografie

Když získáte ocenění v prestižní soutěži Fotograf roku, kterou každoročně pořádá Asociace profesionálních fotografů ČR, je to velký úspěch. Dvacetiletý Matyáš Páleníček, čerstvý absolvent Střední školy reklamní a umělecké tvorby Michael, nedávno tuto cenu získal, a to v kategorii do 30 let.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy