Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Na východě Ukrajiny to může být velmi špatné, varuje nizozemský novinář

Ukrajinská armáda, ilustrační fotografie
Ukrajinská armáda, ilustrační fotografie
Foto: mil.in.ua

Doněck - Letos v lednu došlo na východní Ukrajině k dalším bojům mezi ukrajinskou armádou a protivládními ozbrojenci. Opětovně se tak zvýšilo riziko zasažení místních průmyslových objektů. Organizace spojených národů a Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě varovaly před zasažením byť jen jednoho z nich. Poškození továren může vést k uvolnění nebezpečných chemikálií do okolí, což by mohlo dlouhodobě ohrozit zdraví milionů lidí.

Od roku 2014 v konfliktu zemřely již tisíce civilistů a pokračující střelba ve městech a na vesnicích nadále ohrožuje životy místních obyvatel. Použití výbušné munice v obydlených oblastech představuje riziko pro domy, školy, nemocnice či elektrickou a vodárenskou infrastrukturu. Doněck a okolí je tradiční centrum těžkého průmyslu. Riziko znečištění životního prostředí bylo velkým tématem již před vypuknutím konfliktu.

Nedávná zpráva Světové banky vyjadřuje znepokojení nad ohrožením životního prostředí ve spojitosti s konfliktem na východě Ukrajiny. Několik desítek poničených dolů čelí problémům s nebezpečným odpadem, jenž může kontaminovat vodu a půdu nebezpečnými látkami. Výpadky elektřiny způsobené zasažením elektráren vedou k omezování dodávek vody a práce čističek.

Výběr nejrizikovějších průmyslových objektů představil ve svém článku pro internetové stránky Bellingcat nizozemský novinář Wim Zwijnenburg.

Avdějevský koksochemický závod 

Tato továrna patří k pěti největším producentům koksu v celé Evropě. Od roku 2014 byla ostřelována 320krát a během útoků přišlo o život již deset lidí. Podle informací britské rozhlasové a televizní společnosti BBC z roku 2015 je riziko dalšího zásahu vysoké, protože některé objekty závodu využívá pro své jednotky ukrajinská armáda. Zpráva Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě (OBSE) z května předloňského roku hovoří o 45 přímých zásazích, jejichž následkem došlo ke vzniku několika požárů a úniků čpavku.

Fenolová továrna v Novhorodske

Tento průmyslový objekt se nachází 35 km severně od Doněcka a zabývá se výrobou fenolu a naftalenu. Fenol je hořlavá a toxická látka, kterou lidské tělo různými cestami velmi snadno vstřebává. Továrna svádí odpad z výroby do nádrže nedaleko městečka Novhorodske v blízkosti zásobárny pitné vody. Ředitel podniku zdůrazňuje, že špatný stav nádrže vyžaduje okamžité zahájení oprav. Ukrajinské síly a protivládní ozbrojenci odděluje 400 m široký pás země, v němž se nachází zmiňovaná odpadní nádrž. 

Čističky odpadních vod u Doněcka

Poničení čističek může vést k dlouhodobým problémům a k omezení přístupu civilistů k čisté vodě. Několik takových objektů v okolí města skladuje stovky tun chloru, který se využívá k dezinfekci vody. V případě zásahu a uvolnění chloru do ovzduší by došlo k ohrožení zdraví a životů stovek tisíc lidí. Červený kříž vyzývá obě znepřátelené strany zastavit ostřelování čističky ve městě Horlivka, na níž jsou závislé dva miliony obyvatel oblasti.

Transformační stanice Michajlivka

Michajlivka představuje důležitý bod pro distribuci elektrické energie v některých vesnicích u města Luhansk. Součásti transformační stanice obsahují několik tun rtuti. Frontová linie se nachází přibližně ve vzdálenosti dvou km od ní.

Bachmutské zemědělské družstvo

K majetku zemědělského družstva u vesnice Novoluhanske patří přes 94 000 prasat a 310 000 kusů drůbeže, jež produkují značné množství odpadu. Před konfliktem odpadní vodu odváděli do rozsáhlých okolních pozemků, kde se teď nachází nevybuchlá munice a miny. Namísto toho teď odpad končí v provizorní nádrži, jíž kvůli střelbě hrozí protržení. V lednu tohoto roku družstvo obsadila ukrajinská armáda, což z něj dělá cíl pro protivládní ozbrojence. Riziko poškození odpadní nádrže se tak zvyšuje.

Muniční sklady 

Exploze nedaleko Doněcka v říjnu a listopadu 2014, v únoru 2015 a v únoru 2017 zdůrazňují buď riziko sabotáží, nebo nedostatky ve způsobu skladování munice. Předloňský výbuch 3500 tun munice ve Svatově nedaleko Luhanska přinutil 10 000 lidí vyhledat pomoc Červeného kříže. Improvizované skladování munice může vést k zamoření půdy těžkými kovy.

„Tyto oblasti jsou jako tikající časované bomby, jež chtějí vybuchnout,” varuje Wim Zwijnenburg.

Témata:  Donbass v Doněcku chemikálie Doněck Ukrajina

Aktuálně se děje

17. dubna 2024 8:21

Česká televize odhalila jména všech deseti účastníků letošní StarDance

Jména všech deseti účastníků podzimní třinácté řady StarDance jsou známá. Česká televize ve středu na sociálních sítích odhalila jména pěti mužů, kteří se objeví na parketu. Už v pondělí prozradila, jaké slavné ženy budou usilovat o titul královny tanečního parketu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy

Francouzský prezident Emmanuel Macron a srbský prezident Aleksandar Vučič během společné tiskové konference před pracovní večeří v prezidentském Elysejském paláci v Paříži (Francie, 8. dubna 2024).

Srbsko se vzdává Ruska. Přibližuje se k NATO

Srbsko, jakožto kandidátská země pro vstup do EU je jednou z předních zemí na Balkánském poloostrově, která disponuje jednou z nejsilnějších armád v regionu. Jeho podpora je v kontextu evropských geopolitických snah více než důležitá. Historicky bylo Srbsko blíže k politice Kremlu, což se ale podle současných událostí mění. Srbové se stále více orientují na západní hodnoty a spojenectví.