Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Poprask ve Švédsku: Muslimská škola separuje dívky a chlapce, politici jsou v šoku

Muslimové
Muslimové
Foto: Pixabay

Stockholm - Separace dětí ve školním autobusu na základě jejich pohlaví šokovala švédského premiéra Stefana Löfvena. Muslimská škola, u které se oddělování provádělo se brání, že o ničem nevěděla. S nahrávkou dokazující separaci dětí přišla švédská TV4.

Švédský reportér TV4 zhotovil nahrávku videa, na kterém děti mezi šesti až deseti lety nastupují do školního autobusu. Chlapci předním vstupem, dívky automaticky zadními dveřmi. Video s ukázkovou praxí segregace na základě pohlaví bylo pořízeno na stockholmském předměstí severozápadně od města u muslimské základní školy.

Premiér Švédska Stefan Löfven označil tuto praktiku za jednání hodné opovržení. „Autobus je společný pro všechny bez ohledu, zda jste chlapec a dívka, muž nebo žena,“ prohlásil. „Pro takové jednání není ve Švédsku místo,“ uzavřel Löfven.

Muslimská škola Al-Azhar se brání, že by měla se segregací v autobusu něco společného. Zástupce ředitele Roger Lindquist řekl, že nebyl záměr děti oddělovat dle pohlaví. „Jde o věc, o které škola nevěděla a neschvaluje ji,“ řekl. Škola sebe samu prezentuje jako muslimskou, ač většina zaměstnanců Muslimy není. Zástupce ředitele zdůrazňuje, že muslimské hodnoty ve výuce nehrají roli. „Škola je založena na hodnotách demokratických,“ tvrdí.

Není to první incident, který vzbudil pozornost švédských médií. V srpnu loňského roku učitelé této školy zavedli oddělené hodiny tělesné výchovy pro dívky a chlapce. Tehdy se škola bránila, že pouze reagovala na žádosti rodičů, kteří se oddělené tělesné výchovy domáhali, jinak by prý jejich děti hodiny tělocviku přestaly navštěvovat.

Ve Švédsku bylo v létě roku 2016 celkem 88 náboženských škol, z toho bylo 11 muslimských, píše server The Local.

Témata:  Švédsko muslimové Stefan Löfven

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 11:40

Počasí: Meteorologové nadále varují před nočním mrazem v Česku

Každým dnem se blíží očekávané oteplení, ale před námi jsou ještě alespoň dvě mrazivé noci. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve středeční výstraze upozornil, že v noci na čtvrtek a na pátek klesnou teploty pod nulu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy