Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Za útok v Sýrii může podle Trumpa Obama

Donald Trump, 45. prezident USA
Donald Trump, 45. prezident USA
Foto: ABC News

Washington - Ze Spojených států přišla ostrá reakce na chemický útok v Sýrii, při kterém podle poslední bilance zahynulo 100 lidí a dalších 400 bylo zraněno. Podle prezidenta Donalda Trumpa je tragédie důsledkem vlády jeho předchůdce Baracka Obamy.

Svět je zděšen úterním údajným útokem chemickými zbraněmi na syrský Chán Šajchún, který si vyžádal podle některých zdrojů nejméně 100 obětí a 400 raněných.

Podle opoziční Syrské organizace pro lidská práva (SOHR) na město útočila buď syrská armáda, nebo Rusko. Podle ruského resortu obrany pochází plyn, který v úterý zasáhl povstalci ovládané město v syrské provincii Idlib, z detonace chemického skladu rebelů, který bombardovala syrská vládní letadla.

Spojené státy ale tvrdí něco zcela jiného a domnívají se, že za útok může exprezident USA Barack Obama. "Ohavné činy režimu Bašára Asada jsou důsledkem slabosti a nerozhodnosti předchozí administrativy,“ uvedl podle deníku The Guardian Trump s tím, že Obama před pěti lety slíbil, že zakročí proti chemickým zbraním, nakonec ale nic neudělal.

Podobný útok se odehrál 21. srpna 2013 v oblasti Ghouta nedaleko Damašku. Tehdy při útoku zahynulo na 1 700 lidí a Spojené státy z něj obvinily syrskou vládu. Podle Trumpa ale nakonec zůstala Obama v této věci nečinný.

Ministr zahraničí Rex Tillerson tvrdí, že za útokem stojí Sýrie a Bašár Asad. Podle něj se jedná o "brutální barbarství". V reakci na útok dnes odpoledne mimořádně zasedne Rada bezpečnosti OSN. Projedná rezoluci, která nasazení chemických zbraní odsuzuje.

Témata:  Sýrie USA Donald Trump Barack Obama

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 13:46

Černochová vymění šéfa Vojenského zpravodajství. Bude jím Bartovský

Vláda ve středu na návrh ministryně obrany Jany Černochové (ODS) odsouhlasila jmenování brigádního generála Petra Bartovského ředitelem Vojenského zpravodajství (VZ). Po úterním projednání na plénu sněmovního obranného výboru tak byly splněny zákonné podmínky pro jeho jmenování.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy