reklama

V Íránů žije okolo 8 až 10 miliónů sunnitů. IS se je snaží přesvědčit, že jsou pronásledovanou minoritou a měli by povstat proti zlovolné šíitské většině. Ve videu nazvaném „Země Persie: mezi včerejškem a dneškem“ opakuje klasické argumenty salafastického džihádismu proti šiítům. Dnešní Írán je z této perspektivy vnímán jako pokračování šiítské hereze, která začalo století předtím. Íránský stát je pro salafistické džihádisty cizím, k islámu nenáležejícím útvarem, který je potřeba vykořenit z Blízkého východu.

IS přebírá ve videu rétoriky staré irácký strany Baas, a to zejména opakované odkazy na „Mága“ (hanlivý termín pro íránský staré náboženství zoroastrismus – jako mágové byli v řeckém prostředí označováni kněží tohoto náboženství), a charakterizaci íránské sunnitské menšiny jako minoritního outsidera v íránské společnosti, který je utlačován persky mluvící šíitskou většinou. Tato rétorika byla neúspěšně použita k podnícení nepokojů v Íránu během iránsko-irácké války. Ve videu se též objevují prvky širšího arabského nacionalismu, který vnímá Írán jako skrytého a obojakého spojence Ameriky a Izraele v jejich úsilí sabotovat islámskou civilizaci.

Ačkoliv propagační videa IS se obvykle vyznačují vysokou produkční hodnotou, toto není ten případ. Mizerná kvalita videa má několik úrovní. Zaprvé, mluvčí na videu se dopouští několika faktických chyb, jako když považují Safavidy(dobyvatelé Íránu v 16. století) za obhájce perské kultury a jazyka. Ve skutečnosti to však byli Turci. Zadruhé, objevují se chyby v gramatice i výslovnosti. Čtyři muži vystupující na videu jsou sice zřejmě nativní Iránci, ale žádný z nich se nezdá být rodilý mluvčí v perštině.  

Video prezentuje profesionální vojenský útvar IS, takzvaný prapor „Salmán Al-Fársí“. Na konci videa je ukázáno 16 maskovaných bojovníků, jak cvičí na provizorní střelnici a strefují se do terčů, což jsou portréty íránských představitelů a vojenských představitelů. Jméno praporu je významné, protože má dodat legitimitu batalionu. Salmán Al-Fársí (Salmán Peršan) byl společníkem proroka Mohameda a první íránský konvertita k islámu. Íránští šíité i sunnité jej považují za národní náboženskou ikonou.

IS není první skupinou, která chtěla uskutečnit teroristický útok v Íránu. V červnu 2015, vůdce tehdejší fronty Nusra (bývalé pobočky al-Káidy v Sýrii), Muhammad al-Jolani, začal hrozit Íránu odplatou za íránská zásah do syrského konfliktu. Zatím se ale žádný útok neuskutečnil. Íránské zpravodajské a protiteroristické síly jsou všeobecně považovány za jedny z nejlepších na světě díky jejich dlouholetým zkušenostem a vynikajícím znalostem. Pro to znamená velké obtíže v uskutečnění teroristického útoku v íránských městech.

Více věrohodné je, že IS se podaří podnítit íránské sunnity k připojení se k terorismu. Hrozba je umocněna ostrým odmítnutím zástupců íránské sunnitské komunity jako spolupracovníku režimu. IS se prý daří rekrutovat v příhraničních oblastech mezi Íránem a Irákem. Nicméně, IS bude zápasit s tím, aby získal větší množství příznivců, domnívá se Middle East Eye. IS neútočí nejenom na špičky íránské vlády, ale též na obyčejné Íránce. Prakticky vyzývá ke genocidě a to je něco, na co i ti nejradikálnější Íránci těžkou přistoupí.