Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Vyhozený muslimský politik varuje před islamofobní, rasistickou kampaní.

Muslim
Muslim
Foto: Pixabay

Stockholm - Yasri Khan, muslimský politik, který minulý měsíc opustil švédskou Stranu zelených poté, co odmítl potřást rukou ženě-novinářce teď varuje před islamofobní, rasistickou kampaň, která podle něj přináší riziko, že rozdělí švédskou společnost.

„Ve Švédsku bují islamofobie," tvrdí Yasri Khan, který byl vysoce postaveným členem Strany zelených. Uvedl to pro švédský list Dagens Nyheter ve svém prvním velkém rozhovoru od svého odstoupení. „Jsem si naprosto jistý, že by se mnou nebylo takhle zacházeno, kdybych byl běloch. Přál bych si, aby bylo Švédsko více tolerantní."

Khan přiznal, že ho mrzí, že si tolik Švédů, včetně premiéra Stefana Löfvena, vyložilo jeho odmítnutí potřást rukou ženě jako znamení, že je misogyn, který nenávidí ženy, i když vždy bojoval za plné začlenění žen „na všech úrovních" ve společnosti.

„Pro mnoho lidí to je symbolický akt. Ale pro mě je to důsledek mé víry a mého náboženství, a musím být respektován za to, kdo jsem," řekl o své nechuti k potřesení rukou ženám. „Podle mého přesvědčení je to intimní akt, který jsem si vyhradil pro své blízké. Je to výraz úcty, ale chápu, že to může být vnímáno jinak," přiznal.

„Na druhé straně je v tom i symbolika," pokračoval. „Jde o můj boj, abych mohl být sám sebou jako muslim ve Švédsku. Je to můj celoživotní boj," vysvětluje.

V rozhovoru se Khan odmítl ztotožnit s tím, co nazývá „bílý feminismus", který kritizoval jako „hnutí, kde je potřesení rukou zřejmě velmi důležité", prý cítí, že to má mnoho společného s „feminismem" třetího světa.

Poukázal na to, že dva ze čtyř postů v organizaci Švédských muslimů pro mír a lidská práva, kterou založil, zastávají ženy. Dodal, že jeho chování k ženám je symbolické gesto, které jde přímo k jádru toho, co to znamená být muslimem ve Švédsku.

„Je to debata o tom, co se děje v celém Švédsku. Můžeme snad rozhodovat o tom, co rozmanitost a kvalita vlastně znamená? Měli by všichni pít alkohol, barvit si vlasy blond? Chci říct - kde leží hranice toho, jak různí můžeme být?" uvedl.

Varoval před složitou budoucností, pokud si Švédsko nedokáže odpovědět na otázku správným způsobem. „Musíme ukázat větší vzájemné porozumění, to mi věřte. V každém případě to není konec. Mohli bychom skončit v podobné situaci jako Francie a dívat se, jak hoří předměstí, namísto toho, abychom byli harmonickou, úspěšnou a prosperující zemí," dodal.

Témata:  Švédsko muslimové

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy

Donald Tusk

Tusk apeluje: Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu války na Ukrajině

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.