Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Nátlak USA na EU? Šéf vyjednávacího týmu to popírá

Evropská Unie
Evropská Unie
Foto: European Union

Brusel - Organizace Greenpeace dnes zveřejnila dokumenty, podle kterých USA vyvíjejí enormní tlak na EU při jednáních o dohodě TTIP. Šéf unijního vyjednávacího týmu Ignacio Garcia Bercero informace popírá.

"Vždy jsme jasně deklarovali, že nepřipustíme žádné změny v evropských pravidlech, která se týkají geneticky pozměněných organismů," řekl Bercero o chystané dohodě s názvem Transatlantické obchodní a investiční partnerství (TTIP). Řekl také, že USA chápou, že v otázce bezpečnosti potravin a ochrany životního prostředí nejsou možné žádné omezené standardy.

Podobné prohlášení dnes vydala také eurokomisařka pro obchod Cecilia Malmströmová. "Žádná obchodní dohoda nikdy nesníží úroveň naší ochrany zákazníků, bezpečnosti potravin či ochrany prostředí. Obchodní dohody nezmění ani naše zákony o geneticky modifikovaných potravinách," uvedla.

Bercero i Malmströmová shodně zdůraznili, že dosud utajované dokumenty k jednáním o dohodě, které dnes hnutí Greenpeace zveřejnilo, jsou takzvané konsolidované texty a ne konečné verze dohody. "Je to text, který obsahuje představy obou vyjednávacích partnerů. V žádném případě text neodráží výsledek rozhovorů," uvedl Bercero.

Témata:  TTIP EU USA

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 19:07

Putinova ex-manželka přišla ve Francii o vilu. Kreml zuří

Kreml ve čtvrtek odsoudil rozhodnutí francouzských úřadů zkonfiskovat vilu, která patří současnému partnerovi exmanželky ruského prezidenta Vladimira Putina.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy