Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Paříž půjčí Tunisku 135 milionů eur. Premiér Cazeneuve jednal o Libyi i migračním tlaku

Francie
Francie
Foto: Pixabay

Tunis – V Tunisu dnes jednal premiér Francie Bernard Cazeneuve se svým tuniským protějškem Júsufem Šáhidem. Mluvili spolu o nutnosti politického řešení konfliktu v Libyi a také o migračním tlaku na Evropu.

Šáhid po schůzce uvedl, že Paříž půjčí Tunisku 135 milionů eur (3,6 miliardy Kč) na financování dvou infrastrukturních projektů. „Francie bude financovat dva projekty, první za 60 milionů eur (1,6 miliardy Kč) a druhý 75 milionů eur (dvě miliardy Kč)," oznámil. Peníze od francouzské rozvojové agentury AFD poputují na stavbu metra a rozšíření vodovodní sítě.

Francouzský premiér prohlásil, že Francie bude pokračovat v podpoře Tuniska, které podle něj spustilo „odvážné ekonomické reformy" na omezení rozpočtových deficitů. Vyzval také zahraniční turisty, aby zemi znovu navštěvovali, a pomohli tak její ekonomice. Tu negativně ovlivnily předloňské teroristické útoky na hotely v Súse.

Podle Cazeneuva v oblasti pomáhají firmy, které neodešly a neodejdou. „Současně jsou ale potřeba hospodářské reformy, aby naše společnosti mohly také těžit ze systému, který jim zajistí, že jejich investice budou splaceny," dodal Cazeneuve.

Tunisko je bývalou francouzskou kolonií a Francie dodnes zůstala jedním z největších obchodních partnerů této severoafrické země.

Cazeneuve také řekl, že řešení chaosu v Libyi spočívá jedině v dalších politických jednáních znesvářených stran, nikoli ve vojenských krocích. Od obnovené Libye očekává, že dokáže kontrolovat nelegální migraci směrem do Evropy. I šest let po skončení občanské války v Libyi je země v chaotickém postavení, má dvě vlády a o moc se přetahuje řada uskupení a bojůvek včetně organizace Islámský stát (IS).

Témata:  Tunisko Francie Libye Bernard Cazeneuve

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 20:34

Rusko poslalo na Zelenského atentátníka. Sbíral informace

Polská policie ve středu zatkla muže podezřelého, že poskytoval pomoc ruské vojenské rozvědce GRU při plánování možného atentátu na ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského. Tuto informaci zveřejnila polská prokuratura na svém webovém portálu. Podezřelému hrozí až osm let odnětí svobody.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy