Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Čínské a indické námořnictvo osvobodilo loď unesenou somálskými piráty

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto: U.S. NAVY

Mogadišo/Dillí - Ozbrojené síly čínského a indického námořnictva dnes osvobodily nákladní plavidlo. V sobotu bylo unesené v Adenském zálivu somálskými piráty.

Piráti před zásahem utekli a všech 19 členů posádky libanonské lodi incident přežilo bez úhony. Oznámilo to indické ministerstvo obrany a potvrdila společnost United Kingdom Maritime Trade Operations (UKMTO), která koordinuje plavby obchodních lodí v oblasti.

Pirátům se podařilo v sobotu zmocnit se lodi s nákladem dřeva plující pod vlajkou Tuvalu u souostroví Sokotra, asi 120 kilometrů od pobřeží Jemenu, uvedla BBC. Posádka tvořená Filipínci se v souladu s námořními pravidly pro takové případy uchýlila do bezpečného jádra lodi zvaného citadela, a piráti si ji tak nemohli vzít jako rukojmí.

Na nouzové signály napadené lodi reagovaly nedaleko operující lodě čínského a indického námořnictva. Indové poslali na průzkum vrtulník a poté k lodi přirazilo čínské vojenské plavidlo, jehož posádka vstoupila na palubu. Loď se pak pod ochranou námořnictva odebrala do nejbližšího přístavu, uvedla agentura Reuters.

Sobotní útok pirátů byl nejméně třetím takovým incidentem v této oblasti po zhruba pěti letech relativního klidu. Minulý víkend piráti u somálského pobřeží unesli menší indickou obchodní loď s jedenáctičlennou posádkou a vzali ji k břehům autonomního somálského území Puntland. Minulý měsíc somálští piráti unesli ropný tanker, ale po boji s pobřežní stráží v Puntlandu se ho vzdali. Byl to první únos velkého komerčního plavidla na této trase od roku 2012.

Témata:  Somálsko Piráti Čínská lidová osvobozenecká armáda Indická armáda

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy

Donald Tusk

Tusk apeluje: Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu války na Ukrajině

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.