Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Rakouský kandidát na prezidenta Hofer se rozpovídal o budoucnosti Rakouska

Rakouská vlajka
Rakouská vlajka
Foto: Pixabay

Vídeň - Rakouský prezidentský kandidát, Norbert Hofer, pro EuroZprávy hovoří o budoucnosti i problémech Rakouska. Co by nechtěl v Rakousku tolerovat?

Prezidentský kandidát za rakouskou pravicovou stranu Svobodných, Norbert Hofer, získal během prvního kola 36 % hlasů. Rakousko tak po letech levicové vlády tíhne ke změně, kterou Hofer se svými protievropskými a protimigračními názory zastupuje. Jeho výsledek překonal předvolební přepoklady a není tedy divu, že v jejich táboře panuje spokojenost.

"Byl jsem s tímto výsledkem velmi spokojen, protože to ukazuje potvrzení naší přímočaré cesty," uvedl pro EuroZprávy přes svého tiskového mluvčího Hofer. Nejásá však předčasě. "Nicméně začínáme opět od nuly a rozhodnutí padne až v dalším kole," připomíná.

Podle svých slov získal takovou podporu především díky tomu, že si stojí za obsahem svého programu. "Zejména v těžkých časech lidé mají právo dostat jasné odpovědi, protože v demokracii není nejvyšším orgánem prezident nebo kancléř. Jsou jím lidé. Zajímám se především o problém rozšíření přímé demokracie, zachování hotovosti a zvýšení rozpočtu na obranu země. Jako prezident bych nepodepsal transatlantické obchodní a investiční partnerství, pokud by ho rakušané v referendu neobhájili," prozradil. 

Po svém zvolení by si zavolal vládu k jednání o řešení rakouských problémů. "Pro člověka je pravda snesitelná, i když může být bolestivá. Máme půl milionu nezaměstnaných, což je jedno z nejvyšších čísel během naší historie. Reformy jsou nezbytné a byly odkládány," upozorňuje například.

Setkává se však i s ostrou kritikou. Například v minulém týdnu majitelka jedné vídeňské kavárny představila ceduli, kde dávala jasně najevo, že voliči tohoto hrajně pravicového populisty zde nejsou vítání. Hofer to považuje za nebezpečný trend. "Tolerance vůči odpůrcům je podstatou demokracie. Vše ostatní je stav mysli, který bych v naší zemi nerad viděl," komentuje tuto situaci možný budoucí rakouský prezident.

Témata:  Rakousko rozhovor

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 19:07

Putinova ex-manželka přišla ve Francii o vilu. Kreml zuří

Kreml ve čtvrtek odsoudil rozhodnutí francouzských úřadů zkonfiskovat vilu, která patří současnému partnerovi exmanželky ruského prezidenta Vladimira Putina.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy