Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Hladomor v Africe a Jemenu se zhoršuje, hrozí další uprchlická krize

Uprchlíci
Uprchlíci
Foto: UNHCR

Ženeva - OSN dnes opět varovala před hladomorem, který sužuje části Somálska, Jižního Súdánu, Nigérie a Jemenu. Kromě masových úmrtí hrozí další eskalace uprchlické krize.

"Dnes zvyšujeme náš stupeň varování, že v důsledku hladovění roste riziko hromadných úmrtí mezi obyvatelstvem v Africkém rohu, Jemenu a Nigérii," řekl mluvčí Úřadu vysokého komisaře OSN pro uprchlíky (UNHCR) Adrian Edwards. "Už pozorujeme nárůst vystěhovaných osob," dodal.

Podle Edwardse vážně hrozí horší humanitární krize než byla ta z roku 2011, kdy kvůli hladomoru v oblasti Afrického rohu zemřelo přibližně 260.000 lidí.

Region také trápí vlna násilí. Více než 3000 osob uprchlo minulý týden z Jižního Súdánu do sousední Ugandy poté, co jihosúdánští vojáci zaútočili na město Pojak v jihosúdánském pohraničí a zabíjeli tam muže, ženy i děti. "Pokud jste utíkali, stříleli na vás. Když vás ale chytili, umučili by vás k smrti," řekl pětatřicetiletý Lokang Jacky a ukazováčkem přitom naznačil podříznutí hrdla. Na město, které má 50.000 obyvatel, vojáci zaútočili ze třech stran. "Město je zcela prázdné," řekl agentuře Reuters farář, který se představil jako Mondaa. "Pokud někoho chytí, zabijí ho," řekl.

Polovina obyvatel Středoafrické republiky podle OSN potřebuje humanitární pomoc. Nepokoje tam od loňského září vyhnaly z domovů více než 400.000 osob. Na pomoc zemi je ovšem k dispozici jen pět procent ze 400 milionů dolarů (deseti miliard Kč) potřebných pro letošní rok. Lidé v SAR proto dostávají pouze poloviční příděly jídla, informovala s odvoláním na čtvrteční prohlášení Úřadu pro koordinaci humanitárních záležitostí OSN (OCHA) agentura AP.

Kvůli válce, hladu, nemocem a chudobě je v Jemenu v ohrožení života přibližně 462.000 dětí. Od začátku konfliktu v roce 2014 jde o nárůst o 200 procent. Akutní podvýživa v nejchudší zemi na Blízkém východě je důsledkem nedostatku potravin a kolapsu dodávek vody v mnoha městech. Mnoha rodičům nezbývá než se zadlužit, aby mohli svým dětem koupit něco k jídlu.

Témata:  uprchlíci hladomor Jižní Súdán UNHCR OSN (Organizace spojených národů)

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:36

Tusk apeluje: Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu války na Ukrajině

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy