Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

První migranti dnes obsadili tábor na západě Maďarska

Maďarský parlament
Maďarský parlament
Foto: parlament.hu

Budapešť - Do přijímacího centra v Körmendu na západě Maďarska nedaleko rakouských hranic dnes přijeli první migranti. Jde o dočasné středisko s ubytovací kapacitou pro 300 lidí.

Do tábora přivezl dnes odpoledne autobus 30 až 40 osob. Podle nepotvrzených informací médií tato skupina přijela z přijímacího centra ve městě Bicske, které leží asi 30 kilometrů západně od Budapešti.

Maďarská vláda v polovině března dala najevo záměr uzavřít střediska pro migranty a ministr vnitra Sándor Pintér dostal pokyn, aby tak učinil. Šest uprchlických táborů mají podle kabinetu premiéra Viktora Orbána postupně nahradit dvě "střežená místa" - v Körmendu a v Szentgotthárdu, který rovněž leží na západě země.

Středisko v Körmendu se podle MTI nachází v areálu střední policejní školy. Objekt je však otevřený, a migranti proto mohou volně odcházet i přicházet. Ve městě byla dnes patrná větší přítomnost policistů i policejních vozidel.

Témata:  uprchlíci Maďarsko

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy

Donald Tusk

Tusk apeluje: Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu války na Ukrajině

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.