reklama

Fomin poskytl rozhovoru ruské stanici RT před moskevskou konferencí o mezinárodní bezpečnosti. Mluvil o tom, že kvůli teroristickým útokům ve svět svědkem jakéhosi hybridního politického a vojenského fenoménu.

„Jsou to nové techniky a revoluce, které jsou exportovány do různých států, které prý trpí kvůli nedemokratickým režimům. Takzvané demokratické režimy jsou do těchto zemí zasazeny z vnějšku,“ tvrdí Fomin.

„Kvůli této politice některé státy přestaly existovat, jiné jsou na pokraji zániku. Podívejte se na Sýrii teď, a na Jemen. Můžeme se ptát - kdo bude další?“ spustil ruský politik. „Teď je zřejmé, že hrozba 21. století nemůže být odstraněna pouze v jedné zemi. Bude to možné pouze tehdy, pokud budeme pracovat společně,“ zdůraznil Fomin ve spojitosti se světovým terorismem.

„Některé teroristické organizace - nebo dokonce většina, řekl bych – se neobjeví odnikud sama od sebe. Spíše mají tendenci být výsledkem politických, finančních a vojenských snah pocházejících z jiných zemí. Je pravidlem, že tyto skupiny jsou vytvořeny, aby plnily něčí příkazy - jsou jen loutkami,“ tvrdí Fomin.

Kromě terorismu se konference zaměřuje také na bezpečnost v Evropě, Asii a Tichomoří, střední Asii a na Středním východě. „Když mluvíme o ohrožení bezpečnosti nějakého státu, je to víc než jen slova. Je to již realitou,“ dodal Fomin.