reklama

Odborník na extremismus Radovan Bránik v rozhovoru pro slovenský portál Tvnoviny.sk uvedl, že útoky na evropských plážích představují novou dimenzi teroru IS. Atentátníci se mohou podle tajných služeb vydávat za prodavače suvenýrů a nápojů, přitom u sebe ale budou mít zbraně a výbušniny.

Podle Bránika se v poslední době mění formy útoků. "Letoviska jsou ideálním terčem, na rozdíl od letišť a železničních stanic, není možné v nich zajistit bezpečnost. Takže jsou zranitelnější" sdělil v rozhovoru.

Při výběru dovolené by se proto lidé měli poohlédnout po menších střediscích, kde je riziko útoku kvůli menší koncentraci lidí mnohem nižší. Podle Bránika se nedá zjistit, který stát se stane primárním cílem útoků, nedá se proto při výběru jednoznačně nějakou zemi vyškrtnout.

Kromě Itálie, Francie či Španělská podle Bránika hrozí riziko například i v Chorvatsku. "Důvodem je, že sousedí s Bosnou a Hercegovinou a je s tou krajinou historicky i kulturně propojené. Je zřejmé, že v této krajině je určitá část lidí, kteří se přiklání k radikální formě islámu. Dá se říct, že se neodlišuje od většinového obyvatelstva. Předsudek, že takový člověk se liší barevně, pletí nebo oblečením, od majoritní společnosti není. Může se stát, že k útoku dojde od obyvatel, kteří jsou považování za místní," vysvětlil Radovan Bránik.

Radovan Bránik je odborník na extremismus, známý slovenský bloger a zakladatel neziskové organizace Modrý anděl. Extremismem se zabývá již několik let, předpověděl například úspěch strany Mariana Kotleby, který čelil obvinění z trestného činu podpory a propagace skupiny směrující k potlačování základních lidských práv a svobod.