Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Počet obětí teroristického útoku v Petrohradu vzrostl na 15

Výbuch v petrohradském metu (3.4.2017)
Výbuch v petrohradském metu (3.4.2017)
Foto: Reprofoto

Petrohrad - Na jednotce intenzivní péče v petrohradské nemocnici zemřel další ze zraněných při výbuchu bomby v metru. Podle vyšetřovatelů útok 3. dubna spáchal Akbaržon Džalilov, původem z Kyrgyzstánu, avšak s ruským občanstvím.

Muž (40) skonal okolo půlnoci. Počet obětí tak stoupl na 14, celkový počet mrtvých, včetně atentátníka, na 15.

Výbuch ve vagonu metra nastal 3. dubna, souprava se právě nacházela mezi dvěma stanicemi v centru druhého největšího ruského města, kde byl právě na návštěvě ruský prezident Vladimir Putin. Následně se na jiné stanici našla další bomba, kterou se policistům podařilo zneškodnit. Podle testů DNA Džalilov nastražil i druhou bombu, která nevybuchla.

V léčebných zařízení zůstává podle serveru Newsru.com 51 z celkem 102 zraněných. Třináct obětí útoku bylo mezitím pohřbeno.

Zaměstnancům petrohradského metra hrozí obvinění z nedbalosti. Uvedl to včera petrohradský server Fontanka, který informoval o závěrech kontroly městské prokuratury.

Ukázalo se, že Džalilov pronesl bombu do stanice metra bez větších překážek. Zvuk bezpečnostních rámů byl totiž vypnutý. Obsluha by si ho tak všimla jen v případě, že by cestující nepřetržitě sledovala. Rámy však zůstaly bez dozoru, dva zaměstnanci se bavili mezi sebou v kabině obsluhy. Dalšího inspektora, který byl kvůli nemoci nepřítomen, nahradili dva stážisté. Ti však neměli žádný výcvik, ani pravomoci.

Témata:  Rusko teroristický útok v petrohradském metru Rusko Petrohrad

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 19:07

Putinova ex-manželka přišla ve Francii o vilu. Kreml zuří

Kreml ve čtvrtek odsoudil rozhodnutí francouzských úřadů zkonfiskovat vilu, která patří současnému partnerovi exmanželky ruského prezidenta Vladimira Putina.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy