Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Německé ministerstvo chtělo údajně ututlat silvestrovské znásilňování v Kolíně

Německá vlajka
Německá vlajka
Foto: Pixabay

Kolín nad Rýnem - Ministerstvo vnitra spolkové země Severní Porýní-Vestfálsko údajně chtělo ovlivnit vyšetřování silvestrovských útoků v Kolíně nad Rýnem. Z policejní zprávy se pokusilo smazat zmínku o znásilnění, uvedl podle agentury DPA kolínský kriminalista.

Kriminální komisař vypovídal před vyšetřovacím výborem parlamentu Severního Porýní-Vestfálska. Na Nový rok prý na policii zavolal "zaměstnanec nadřízeného útvaru", který žádal přehodnocení incidentů a smazání slova "znásilnění" z interní policejní zprávy.

"To přece není žádné znásilnění. Vyškrtněte to, to hlášení stornujte," mělo zaznít v telefonátu. Úředník narážel na trestní oznámení mladé ženy, která tvrdila, že se kolem ní v centru Kolína nad Rýnem shluklo asi 50 cizinců a "vsunuli jí prsty do tělních otvorů".

Komisař odmítl, načež se měl zaměstnanec ohánět spolkovým ministerstvem vnitra. "Je to přání z ministerstva a já ho jen tlumočím," řekl. Telefonát podle agentury DPA potvrdil i další kolínský policista, ani jeden ale nezná úředníkovo jméno.

Není jasné, jestli šlo o iniciativu úředníka, nebo měl opravdu pokyn z "vyšších míst", vyšetřovací výbor pracuje s oběma verzemi. Hlavní inspektor ale už v dubnu popřel, že by na policii v Kolíně nad Rýnem volal někdo z nadřízeného úřadu.

Sám ministr prý na odstranění slova netrval, šlo jen o "profesionální diskusi ohledně kvalifikace trestných činů". "Není pravda, že znásilnění během Nového roku mělo být ututláno," odmítl nařčení i ministrův mluvčí.

V několika německých městech útočily na Silvestra desítky mužů, především migrantů. Shromažďovali se kolem žen, které poté osahávali a sexuálně napadali, ale také okrádali a surově bili. Incidenty vyvolaly pobouření po celé Evropě, uprchlíci útočili i ve Švédsku, Švýcarsku, Rakousku nebo Finsku.

Policie přijala více než tisíc trestních oznámení, čtyři stovky se týkaly útoků sexuální povahy. Většinu útočníků se nepodařilo najít, obviněny byly jen desítky z nich. Mezi podezřelými je nejvíce Maročanů a Alžířanů.

Témata:  Německo znásilnění policie Německo

Aktuálně se děje

17. dubna 2024 13:25

Zelenskyj přiznal další problémy. Armádě chybí rakety i vybavení

Ukrajině chybí dostatečná vzdušná obrana k tomu, aby dokázala zastavit ruský útok na město Černihiv na severu země, který si vyžádal již deset obětí na životech. Uvedl to ve středu ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy