Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Miliardář Usmanov žaluje opozičního předáka Navalného, ve filmu jej prý pomlouval

Alexej Navalnyj
Alexej Navalnyj
Foto: Wikipedia **www.wikipedia.org**

Moskva - Ruský podnikatel a miliardář Ališer Usmanov zažaloval u moskevského soudu opozičního vůdce Alexeje Navalného pro šíření pomluvy a poškození dobrého jména.

Navalnyj na internetu v březnu zveřejnil film, v němž obvinil Medveděva ze zneužití úřadu a z obohacování na úkor státu. Usmanov podle Navalného premiéra prakticky podplatil, když mu "daroval" dům s pozemkem o rozloze čtyř hektarů v prominentní moskevské oblasti fondu Socgozproekt. Šéfem dozorčí rady fondu je Medveděvův spolužák Ilja Jelisejev.

Usmanov tvrzení opozičního předáka odmítl, podle něj se jednalo o smluvenou výměnu nemovitostí.

"Na soud jsme připraveni. V určitém smyslu jsme se zveřejněním filmu dožadovali jakékoliv reakce, alespoň soudní," řekl Navalnyj. Neočekává prý ale, že soud vyhraje. Premiéra pak označil za zbabělce, který proti němu obvinění u soudu nevznese.

Ališer Usmanov, etnický Uzbek, má podle časopisu Forbes jmění ve výši 14,8 miliardy dolarů. Vlastní například jeden z největších těžebních podniků v Rusku USM Holding nebo deník Kommersant. V roce 1980 uzbecký soud Usmanova odsoudil na osm let vězení za znásilnění, podvody a zpronevěru. Rozsudek však v roce 2000 nejvyšší soud v Taškentu zrušil, důkazy prý byly smyšlené.

Témata:  Alexej Navalnyj Rusko Dmitrij Medveděv

Aktuálně se děje

17. dubna 2024 9:59

V Bruselu dnes odstartuje summit EU, bude se jednat o Ukrajině i Íránu

Dnes večer v Bruselu začíná mimořádný summit EU, kde se šéfové států a vlád zaměří na situaci na Ukrajině, Blízkém východě, vztahy s Tureckem a konkurenceschopnost Evropské unie. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy