reklama

Festival se bude konat ve dnech 17. až 28. května. Předsedou poroty bude známý španělský filmový tvůrce Pedro Almodóvar.

Mezi soutěžními snímky je zastoupen například film Happy End Rakušana Michaela Hanekeho, který získal hlavní cenu festivalu již v letech 2009 a 2012. Na přehlídce bude také snímek Oklamaný americké režisérky Sofie Coppolové či francouzský film Rodin od Jacquesa Doillona.

Tradičně silné zastoupení má v hlavním výběru francouzská kinematografie - vedle Doillona byly do něj zařazeny snímky Françoise Ozona, Michela Hazanaviciuse a Robina Campilla.

Vedle dvou jihokorejských snímků se v hlavní soutěži objeví i film ruského režiséra Andreje Zvjaginceva zachycující, jak se rozpad manželství odráží na dětech, a poslední film ukrajinského filmového tvůrce Sergeje Loznicy volně inspirovaný Dostojevským. Z anglofonní oblasti jsou kromě Coppolové zastoupeni Josh Safdie, Lynne Ramsayová, Todd Haynes a Noah Baumbach.

Řecký režisér Jorgos Lanthimos představí pokračování snímku Humr, který před dvěma lety dostal v Cannes cenu poroty. Film Maďara Kornéla Mudruczóa se inspiruje imigrační krizí. Výběr uzavírá snímek japonské režisérky Naomi Kawaseová.

Mimo soutěž představí svůj nový dokument například legenda francouzské filmové nové vlny Agnès Vardová, jedenadevadesátiletý Claude Lanzmann dále uvede film Napalm o Severní Koreji a bývalý americký viceprezident Al Gore svůj nový snímek věnovaný změnám klimatu. Mezi 16 filmů v sekci Un certain regard byla zařazena i debutová roadmovie OUT studenta pražské FAMU György Kristófa natočená ve slovensko-maďarsko-české koprodukci.

S ohledem na bezpečnost, prezident festivalu Pierre Lescure připomněl, že ve Francii trvá výjimečný stav.