reklama

K tomuto názoru podle Lavrova došli ministři zahraničí Ruska a USA při středečním jednáním v Moskvě. Podle agentury Interfax to Lavrov řekl před setkáním se svým syrským protějškem Valídem Mualimem. Po jednání šéfů diplomacií Ruska a USA se ale podobná prohlášení o shodě ohledně amerických útoků v médiích neobjevila.

Ruský ministr prohlásil, že raketový útok USA na syrskou leteckou základnu Šajrát z minulého pátku sehrál „krajně provokativní úlohu".„Včera jsme o tom velmi podrobně hovořili s ministrem zahraničí USA a došli jsme k názoru, že podobné útoky by se neměly opakovat," řekl dnes Lavrov.

Po středečním jednání šéfa americké diplomacie Rexe Tillersona s Lavrovem a posléze s prezidentem Vladimirem Putinem podobná prohlášení o shodě názorů na veřejnosti nezazněla. Tillerson pouze uvedl, že USA i Rusko se shodují v tom, že pro boj s terorismem je nutná jednotná a stabilní Sýrie.

Tillerson s Lavrovem se před novináři neshodli ani v hodnocení chemického útoku v syrském Chán Šajchúnu ze 4. dubna, na něž USA reagovaly náletem na syrskou leteckou základnu. USA viní z chemického útoku syrský režim, který to ale odmítá. Také syrský spojenec Moskva tvrdí, že toxický plyn unikl ze skladu zbraní islamistů.