Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Hádky o Eurovizi: Ruská televize nebude vysílat soutěž z Kyjeva

Eurovision Song Contest
Eurovision Song Contest
Foto: eurovision.tv

Moskva - Spor Ruska a Ukrajiny kvůli letošní Eurovizi pokračuje. Ruská státní televize Pervyj kanal dnes oznámila, že nebude písňovou soutěž vysílat. Stanici toto rozhodnutí nijak zvlášť finančně nepoškodí. Eurovize je sice v Rusku velmi populární, ale jde o "jednorázovou akci".

"Pervyj kanal dnes obdržel dopis Evropské vysílací unie(EBU) s oznámením, že unie není s to vyřešit problém s účastí Julije Samojlovové v soutěži Eurovize, s odvoláním na rozhodnutí ukrajinských zvláštních služeb," uvedla televize v prohlášení.

"Za této situace Pervyj kanal nepovažuje za možné vysílat Eurovizi 2017," dodala s tím, že vše zavinila "snaha Ukrajiny zpolitizovat soutěž".

Internetový list Gazeta.ru poznamenal, že televizi kvůli zřeknutí se soutěže nehrozí velké finanční ztráty. Citelněji prý ruské rozhodnutí pocítí sama EBU, která vydělává na prodeji přenosových práv a na hlasování diváků prostřednictvím esemesek. Až po kyjevské soutěži se má rozhodnout o tom, zda EBU nějak potrestá Ukrajinu, popřípadě i Rusko.

Postoj Kyjeva k ruské zpěvačce nahrál do karet odpůrcům Eurovize v Rusku, podle kterých nejde o žádné umění, ale propagandu Západu a angličtiny.

"Je to hloupost obou stran," okomentoval aféru frontmen populární kapely Mašina vremeni Andrej Makarevič. Rusové si podle něj byli vědomi, že Ukrajinci nepustí Juliji do soutěže, ale úmyslně vyvolali konflikt. Ukrajina v tomto případě mohla udělat výjimku, ovšem místo toho si pověst nevylepšila.

Témata:  Eurovize 2017 Rusko Ukrajina Eurovize

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 14:04

Hackeři zaútočili na ČTK. Na webu zveřejnili dvě smyšlené zprávy

Zpravodajský web České noviny, který provozuje tisková agentura ČTK, se v úterý stal terčem hackerského útoku. Na stránkách se objevily smyšlené texty o údajném atentátu na nově zvoleného slovenského prezidenta Petera Pellegriniho. Případem se zabývají příslušné úřady.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy