Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Erdogan žádost Merkelové smetl ze stolu, zatčený novinář do Německa vydán nebude

Recep Tayyip Erdoğan
Recep Tayyip Erdoğan
Foto: bbm.gov.tr

Ankara - Navzdory žádosti německé kancléřky Angely Merkelové vyloučil turecký prezident Recep Tayyip Erdogan propuštění novináře Denize Yücela z vazby. Žurnalistu v pátek označil za "teroristického agenta".

Yücel, který se narodil v Německu v rodině tureckého přistěhovalce, je v Turecku obviněn ze šíření propagandy ve prospěch teroristické organizace a z podněcování nepokojů. Novinář obvinění popírá.

Erdogan prohlásil, že ho Merkelová požádala, aby Turecko vydalo Yücela Německu. Erdogan ale oznámil, že novinář bude souzen tureckým soudem, který je schopen zajistit spravedlivý proces.

Podle Erdogana nejsou pochyby o tom, že Yücel má kontakty se Stranou kurdských pracujících (PKK), kterou Ankara označuje za teroristickou. "Tato osoba je určitě teroristický agent, ne všichni novináři jsou nevinní. Proti těm, kdo působí jako agentu a ohrožují mou zemi z Kandílu, uděláme v rámci zákona vše, co je nezbytné," sdělil turecký prezident.

Yücel byl zadržen, když zveřejnil informaci o mailech ministra energetiky a Erdoganova zetě Berata Ablayraka.

Témata:  Recep Tayyip Erdogan Angela Merkelová Turecko Německo novináři

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 20:13

Pavel nadále plánuje pořádat jednání ohledně důchodové reformy

Prezident Petr Pavel nadále plánuje pořádat jednání ohledně důchodové reformy a nevylučuje možnost svolání kulatého stolu s představiteli tripartity a odborníky. Tuto možnost zmínil na tiskové konferenci a navrhuje termín na přelomu května a června. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy