Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Úspěch USA: Experti provedli úspěšný nejaderný test s novou verzí nukleární bomby

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: af.mil **www.af.mil**

Albuquerque - Experti Sandijských státních laboratoří v Novém Mexiku úspěšně provedli první ze série nejaderných testů zdokonalené verze bomby B61-12.

Práce na bombě B61-12 běží už léta. V březnu provedl první test víceúčelový stíhací letoun F-16 z letecké základny Nellis, který shodil inertní verzi bomby v Nevadské poušti. Cílem bylo prověřit nejaderné funkce a také schopnost letounu s touto zbraní létat.

"Je skvělé vidět, že všechny věci jdou dohromady: konstrukce zbraně, příprava testu, letoun, dosah a lidé, díky nimž to fungovalo," ocenila úspěšný test ředitelka Sandijského centra zdrojů Anna Schauerová.

Další letové testy budou podle plánu pokračovat příští tři roky. Podle představitelů Státního úřadu pro jadernou bezpečnost by výroba první B61-12 měla být dokončena v roce 2020. Zbraň v jaderném arzenálu USA nahradí čtyři starší verze.

Témata:  jaderné zbraně USA U.S. ARMY U.S. AIR FORCE

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 11:40

Počasí: Meteorologové nadále varují před nočním mrazem v Česku

Každým dnem se blíží očekávané oteplení, ale před námi jsou ještě alespoň dvě mrazivé noci. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve středeční výstraze upozornil, že v noci na čtvrtek a na pátek klesnou teploty pod nulu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy