Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

V KLDR přituhuje. Proběhl další neúspěšný pokus odpálit raketu

Severokorejské zbraně
Severokorejské zbraně
Foto: www.boston.com

Soul - Severní Korea se dnes u svého východního pobřeží pokusila odpálit další raketu. Pokus však zřejmě nevyšel. Oznámila to jihokorejská armáda.

Žádné další informace armáda nezveřejnila, pouze uvedla, že situaci analyzuje. Odpálení rakety později potvrdil i mluvčí americké armády, který dodal, že podle jejich zjištění střela téměř okamžitě vybuchla.

Pokus odpálit raketu přichází den poté, co se v hlavním městě KLDR konala vojenská přehlídka v rámci oslav 105. výročí narození zakladatele komunistického režimu Kim Ir-sena. Na přehlídce se objevily také nové balistické střely, napsala agentura Reuters.

KLDR vypustila balistickou střelu ze stejné oblasti na počátku tohoto měsíce, před vrcholnou schůzkou představitelů USA a Číny, která je hlavním spojencem KLDR. Na schůzce se jednalo také o severokorejském zbrojním programu.

Podle tiskových agentur KLDR na sobotní vojenské přehlídce zřejmě ukázala nové rakety dlouhého doletu a balistické střely odpalované z ponorek s dosahem více než 1000 kilometrů. Podle expertů to naznačuje, že Severní Korea postupuje v realizaci plánu umístit své balistické střely na obtížně zaměřitelné ponorky. Odborníci na zbraně rovněž zaznamenali, že před tribunou projelo na tahačích i několik mezikontinentálních raket podle všeho nového typu s mobilními odpalovacími rampami.

Jižní Koreu dnes navštíví americký viceprezident Mike Pence, který zde zahajuje desetidenní cestu po Asii a Tichomoří. V rámci své cesty navštíví také Japonsko, Indonésii, Austrálii a americký stát Havaj.

Témata:  Severní Korea severokorejské zbraně Jižní Korea

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 20:34

Rusko poslalo na Zelenského atentátníka. Sbíral informace

Polská policie ve středu zatkla muže podezřelého, že poskytoval pomoc ruské vojenské rozvědce GRU při plánování možného atentátu na ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského. Tuto informaci zveřejnila polská prokuratura na svém webovém portálu. Podezřelému hrozí až osm let odnětí svobody.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy