Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Jak vypadal praprabratranec dinosaura? Vědci netají své překvapení

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Julius Csotonyi

Dodoma (Tanzánie) - Vědcům se podařilo identifikovat jednoho z nejstarších známých dinosauřích příbuzných. Zjistili, že vůbec nevypadá tak, jak předpokládali. Nejednalo se o tvora velikosti kuřete, který běhal po dvou končetinách.

Dinosauři jsou součástí větší skupiny plazů známé jako archosauři, která se rozdělila na "ptačí" větev zahrnující pterosaury, dinosaury a současné ptáky, a "krokodýlí" větev, mezi jejíž žijící členy patří krokodýli a aligátoři.

Paleontologové se dlouho snažili předpovědět, jak by mohli plazi z této ptačí větve vypadat krátce poté, co se oddělili od krokodýlí větve. Mnozí došli k závěru, že linie živočichů, z nichž vzešli létající pterosauři a později dinosauři (z nichž se později vyvinuli ptáci, kteří jsou potomky této "ptačí" linie archosaurů), původně vypadali jako dvounozí tvorové velikosti kuřete a podoby dinosaura.

Fosilie druhu Teleocrater rhadinus nalezené v roce 1933 v Tanzanii, k nimž v roce 2015 přibyly další části objevené nedaleko původního nálezu, ale dokazují, že představa dinosauřího kuřete patrně není správná.

Vědci z fosilií starých asi 245 milionů let vyvodili, že Teleocrater byl dlouhý dva až tři metry, měl dlouhý krk i ocas. Chodil po čtyřech končetinách a spíš než ptáku se podobal krokodýlovi - anebo varanu komodskému, uvádí nová studie zveřejněná v časopise Nature.

"I tento nález ale přináší víc otázek než odpovědí," řekl hlavní autor studie Sterling Nesbitt, paleontolog specializující se na obratlovce z Virginské polytechnické univerzity. Jeho tým se proto chystá znovu vypravit do jižní Tanzanie a hledat další kousky skládačky.

Témata:  dinosauři pravěk vědci

Aktuálně se děje

19. dubna 2024 16:38

Češi budou ve volbách do europarlamentu vybírat ze 30 uskupení

Všech 30 registrovaných uskupení bylo připuštěno k účasti v nadcházejících volbách do Evropského parlamentu v České republice. Ministerstvo neodmítlo žádnou z přihlášených kandidátních listin, s výjimkou jedné, která byla podána po uplynutí stanovené lhůty. Volby se budou konat 7. a 8. června.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy