Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Nový francouzský prezident? Průzkumům dominují tři favorité , dva jsou proti EU

EU
EU
Foto: Pixabay

Paříž - Vedle liberálního centristy Emmanuela Macrona a nacionalistky Marine Le Penové nečekaně získává ve francouzských prezidentských volbách šanci i představitel radikální levice Jean-Luc Mélenchon.

Dvoukolová prezidentská volba se koná 23. dubna a 7. května. Dohlížet na klidný průběh volby má 50.000 policistů. Podle posledních průzkumů se Macron a Le Penová mohou každý opírat o podporu zhruba 22 procent potenciálních voličů. Nepříliš daleko za nimi se s 20 procenty umístil na třetím místě Mélenchon.

Kandidát tradiční pravice François Fillon je na čtvrtém místě a na jeho prezidentské šance už sází málokdo. Poslední průzkumy mu dávají podporu 19 procent hlasů.

Růst Mélenchonovy popularity, daný úspěšnými vystoupeními v televizních debatách a patrně nejvýstižnějšími reakcemi na politické dění, zneklidnil jak Macrona, tak Le Penovou, kterým může ubrat důležité hlasy.

Francouzská média si všimla, že také slovník nejmladšího z kandidátů Macrona, největšího znalce finančních trhů mezi uchazeči o prezidentské křeslo, se začal přitvrzovat.

Údajně se tak děje úměrně tomu, jak roste Macronova obava, aby jeho nepříliš disciplinovaní podporovatelé - přesvědčení o jeho postupu - nakonec k volebním urnám v prvním kole vůbec přišli.

Starosti si začala dělat i Le Penová, které průzkumy dlouhodobě dávaly naději na poměrně snadné prvenství v prvním kole. Jenže poslední ankety začaly naznačovat, že by mohla skončit jako druhá. A Mélenchon na třetí pozici by ji mohl ohrozit o to víc, že cílí v zásadě na stejné voličské skupiny, tedy především na dělnické vrstvy.

Ránu jí navíc zasadil Jean-Marie Le Pen, její otec a zakladatel strany Národní fronta, kterou nyní Marine Le Penová vede, když na chvíli podpořil Mélenchona. Pak ale přece jen ohlásil, že bude volit svou dceru. Le Penová se rozešla s otcem ve zlém, když zařídila de facto jeho vyhazov ze strany, kterou po nástupu do jejího čela začala zbavovat mimo jiné nálepky antisemitismu.

Neslavnou roli v boji o prezidentskou funkci hraje socialistický kandidát Benoit Hamon, který navzdory vítězství v levicových primárkách nemá šanci na lepší než páté místo.

Ostatní kandidáti zastupující spíše velmi okrajové strany a hnutí jsou na chvostu voličského zájmu a je jen těžko představitelné, že by postavení ostatních politiků mohli ohrozit.

Za šokující považují zejména finanční trhy možnost duelu, ze kterého by Macron vypadl, tedy finálový souboj Le Penové a Mélenchona. Oba tito politici například podporují opuštění společné evropské měny eura a ochranářská ekonomická opatření.

Témata:  volby ve Francii 1 Emmanuel Macron Marine Le Pen Jean-Luc Mélenchon Francie EU

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 14:48

Sloužil 40 dní po smrti Navalného mši, Putinův spojenec kněze suspenodval

Ruská pravoslavná církev suspendovala kněze, který vedl smuteční mši za zesnulého kritika Kremlu Alexeje Navalného, ​​uvádí se v dekretu zveřejněném v úterý.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy