Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Bývalá jihokorejská prezidentka byla obviněna z přijímání úplatků

Pak Kun-hje
Pak Kun-hje
Foto: CNN

Soul - Bývalá jihokorejská prezidentka Pak Kun-hje byla obviněna z přijímání úplatků, od konce března je ve vazbě. V rozsáhlém korupčním skandálu byl obviněn i šéf nadnárodního konglomerátu Lotte Group Sin Tong-pin.

Někdejší hlava státu je zapletena do korupčního skandálu kolem své důvěrnice Čche Son-sil, která čelí podezření, že s využitím svých vazeb na prezidentku nutila jihokorejské firmy, aby darovaly miliony dolarů jejím nadacím. Bývalá prezidentka se podle prokuratury na braní úplatků přímo podílela.

Pak Kun-hje je ve vazbě, stejně jako Čche Son-sil a šéf největší jihokorejské společnosti Samsung Group I Če-jong. Jeho případ už projednává soud.

Žaloba Pak Kun-hje obvinila, že se domluvila s Čche Son-sil, aby výměnou za různé výhody od Lotte získaly sedm miliard wonů (asi 154 milionů korun). Pak byla také obviněna ze zneužití moci.

Lotte Group popírá, že by s Pak nebo osobami, které na ni byly napojené, uzavřela nevhodné dohody výměnou za úsluhy. Také Pak, I, Čche a Samsung popírají jakékoli pochybení.

Témata:  Jižní Korea Pak Kun-hje 1 korupce

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 11:40

Počasí: Meteorologové nadále varují před nočním mrazem v Česku

Každým dnem se blíží očekávané oteplení, ale před námi jsou ještě alespoň dvě mrazivé noci. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve středeční výstraze upozornil, že v noci na čtvrtek a na pátek klesnou teploty pod nulu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy