Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Austrálie nezvládá uprchlickou krizi. Následky jsou tragické

Australská vlajka
Australská vlajka
Foto: Pixabay

Canberra – Na tichomořském ostrově Nauru došlo k dalšímu případu, kdy se uprchlík na protest zapálil. Po 23letém Omidovi Masoumalim tak učinila Hodan, 21letá migrantka ze Somálska. Informoval o tom deník The Guardian.

Hodan se zapálila jen několik dní poté, co Omid svým zraněním podlehl. Jak deník vysvětluje, protesty přichází ve chvíli, kdy se hroutí celá australská imigrační politika, v rámci které byli migranti umisťováni do zařízení mimo pevninu.

Po rozhodnutí soudu ale bylo vládám Austrálie a Papuy-Nové Guiney nařízeno, aby zařízení vyklidily a migranty přemístily. Podmínky na ostrovních zařízeních byly podle něj velmi špatné. Nyní jsou navíc migranti podle deníku plni nejistoty nad svým dalším osudem, což je vede k takovýmto zoufalým činům.

Zdravotní stav mladé ženy je podle deníku velmi vážný. Utrpěla zřejmě závažné popáleniny na celém těle a podle svědků přímo na místě její oblečení úplně shořelo.

Žena byla nejdříve převezena do nemocnice na ostrově, následně byla evakuována letecky do nemocnice v australském Brisbane.

Celý incident podle deníku dále zvýší tlak na australskou vládu změnit svou imigrační politiku a co nejdříve rozhodnout o dalším osudu uprchlíků na ostrově Nauru a ostrově Manus, kde je další australské uprchlické zařízení.

Podle některých zdrojů šlo už o druhý pokus této ženy o sebevraždu. Kvůli nehodě na ostrově byla minulý listopad převezena do nemocnice v Austrálii, minulý týden ale byla z pevniny násilím vrácena zpět na ostrov.

Austrálie také čelí obviněním, že Masoumalimu neposkytla dostatečnou péči. Na internetu se objevila videa, kde je při vědomí a křičí bolestí, zatímco jeho přátelé prosí lékaře, aby mu byla poskytnuta pomoc. Podle jeho vdovy nebyla místní nemocnice ani dostatečně vybavena. „Neměli ani čisté jehly," uvedla.

Témata:  uprchlíci Austrálie sebevražda

Aktuálně se děje

10:06

Srbsko se vzdává Ruska. Přibližuje se k NATO

Srbsko, jakožto kandidátská země pro vstup do EU je jednou z předních zemí na Balkánském poloostrově, která disponuje jednou z nejsilnějších armád v regionu. Jeho podpora je v kontextu evropských geopolitických snah více než důležitá. Historicky bylo Srbsko blíže k politice Kremlu, což se ale podle současných událostí mění. Srbové se stále více orientují na západní hodnoty a spojenectví.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy