Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Německé straně AfD klesá podpora. Co to znamená pro Merkelovou?

AfD (Alternativa pro Německo)
AfD (Alternativa pro Německo)
Foto: Alternative für Deutschland AfD

Berlín - Aktuální průzkum ukázal, že v Německu klesá podpora Alternativy pro Německo (AfD). Strana se nyní propadla pod deset procent, přitom nedávno by ji volilo 14 procent lidí.

Ještě dubnový průzkum společnosti Infratest dimap Alternativě pro Německo přisuzoval 14 procent hlasů, díky nimž by se strana stala třetí nejsilnější frakcí ve Spolkovém sněmu. Nyní jsou preference strany, která na víkendovém sněmu schválila programové prohlášení, podle něhož islám není slučitelný s německou ústavou, o pět procent nižší.

Angelu Merkelovou si za kancléřku přeje 49 procent jejích spoluobčanů, šéfa koaličních sociálních demokratů Sigmara Gabriela by na jejím postu rádo vidělo jen 13 procent Němců.

Konzervativní unii CDU/CSU kancléřky Merkelové by nyní volilo 34 procent Němců, sociální demokraty procent 21. Zelení mají podporu 13 procent Němců, postkomunistická Levice devíti a Svobodná demokratická strana (FDP) osmi procent německých občanů.

Témata:  AfD Německo Angela Merkelová

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 9:38

Zvyšujete jaderné napětí, obvinila Čína alianci AUKUS

Čínský ministr zahraničí Wang Yi obvinil země zapojené do bezpečnostního paktu AUKUS z vyvolávání rozporů a zvyšování rizika šíření jaderných zbraní v oblasti jižního Tichomoří. Informovala o tom agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy