reklama

Poprvé v historii tak půjdou Španělé opakovaně k urnám poté, co se strany po prosincových volbách nedokázaly dohodnout na koalici a osobě nového premiéra. Dnes také skončil nejkratší dobu existující parlament demokratického Španělska, který fungoval jen 111 dní.

Poprvé za čtyřicet let od pádu frankistické diktatury dnes rozpustil parlament a vypsal nové volby přímo král, předtím je vyhlašoval premiér, prostřednictvím královského dekretu.

V parlamentních volbách 20. prosince žádná ze dvou tradičních stran španělské politické scény (lidovci a socialisté) nezískala dost mandátů pro to, aby mohla sama sestavit vládu jako tomu bývalo v předchozích letech. Hlasy jim ubraly nové strany liberální Ciudadanos a radikálně levicová Podemos, které v kampani těžily z nespokojenosti Španělů s ekonomickou situací, zejména s nezaměstnaností.

Jako vítězná vyšla z voleb Lidová strana (PP) premiéra Mariana Rajoye, jemuž dal v lednu král jako prvnímu nabídku sestavit vládu. Rajoy to ale vzhledem k rozložení sil v novém parlamentu odmítl, a tak šanci dostal začátkem února předseda druhé nejsilnější strany socialista Pedro Sánchez. Tomu se ale nepodařilo vyjednat dostatečnou podporu jiných stran, a tak začátkem března důvěru poslanců nezískal.

Pokud by se volby konaly nyní, dopadly by podle odhadů společnosti Metroscopia skoro stejně jako v prosinci.