Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Vědci truchlí: Porucha mrazáku zničila v část vzorků pradávného ledu

Ledovec, ilustrační fotografie
Ledovec, ilustrační fotografie
Foto: Pixmac

Edmonton (Kanada) - Porucha mrazáku v Albertské univerzitě v kanadském Edmontonu způsobila roztání jedné z největších sbírek vzorků ledovců z kanadské Arktidy. Informoval o tom zpravodajský server The Times.

Vzorky vědci sbírali čtyři desítky let a studovali na nich klimatické změny a jejich možné následky. Ovšem kvůli poruše na zakázku vyrobeného mrazícího systému v hodnotě tří milionů kanadských dolarů (asi 56,5 milionu korun) se rozpustilo zhruba 13 procent ledové sbírky.

Jeden ze zničených vzorků pocházel z jádra ledovce Penny Ice Cap na Baffinově ostrově, který se vytvořil před více než 22.000 lety a nabízel tak cenné důkazy měnícího se prostředí v průběhu uplynulých tisíciletí.

Glaciolog univerzity v Edmontonu Martin Sharp novinářům řekl: "Tohle je noční můra číslo jedna pro každé zařízení na planetě, které uchovává vzorky ledovcového jádra."

Na místo prý dorazil 45 minut poté, co signál upozornil na poruchu mrazícího zařízení, ale už bylo pozdě. "Vypadalo to tam spíš jako v šatně u bazénu než v mrazáku," postěžoval si.

Témata:  Kanada vědci ledovec

Aktuálně se děje

11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy

Donald Tusk

Tusk apeluje: Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu války na Ukrajině

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.