Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Ruské prezidentské volby se blíží: Medveděv očekává tvrdou kampaň, kritizoval Navalného

Dmitrij Medveděv
Dmitrij Medveděv
Foto: www.wikipedia.org

Moskva - Ruský premiér Dmitrij Medveděv dnes poslancům řekl, že očekává tvrdou kampaň před prezidentskými volbami. Varoval před vyvoláváním konfliktů a populismem.

Kritici ruské vlády by neměli zapomínat, že země žije prakticky v podmínkách blokády a nemá přístup k vnějším finančním zdrojům. V bilanční zprávě o činnosti svého kabinetu v roce 2016 to dnes v ruském parlamentu prohlásil premiér Dmitrij Medveděv. Opozičního vůdce Alexeje Navalného, který ho nedávno obvinil z nezákonného obohacování, označil za "politického přivandrovalce".

"V jakých žijeme podmínkách? Žádný přístup k financím, blokáda, ropa klesla na polovinu, cožpak jste na všechno zapomněli?" řekl Medveděv svým kritikům. Vyzval je, aby se "vrátili na zem", a řekl, že kritika nemá valnou cenu v podmínkách "krajně obtížné vnější i vnitřní hospodářské situace".

Výroky svého hlavního kritika, opozičního vůdce Alexeje Navalného, Medveděv nehodlá komentovat. "Můžu jen znovu říct, že nebudu komentovat absolutně lživé produkty politických přivandrovalců," řekl Medveděv s odkazem na film z dílny Navalného Fondu boje s korupcí, který obsahoval údajné důkazy o pohádkovém majetku premiéra získaném nezákonnou cestou. Po zveřejnění filmu Navalnyj uspořádal v Moskvě a dalších ruských městech protivládní demonstrace, jichž se jen v metropoli zúčastnily desetitisíce lidí.

Před prezidentskými volbami plánovanými na příští rok Medveděv očekává tvrdou kampaň. Varoval ale před vyvoláváním konfliktů a populismem. "Souboj bude tvrdý, tak jako před každými prezidentskými volbami," řekl premiér. "Vy ani já jsme nikdy nezvrátili politický boj ve válku, a neučiníme tak ani v budoucnosti," dodal.

Témata:  Dmitrij Medveděv Rusko Vladimír Putin Alexej Navalnyj

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy

Donald Tusk

Tusk apeluje: Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu války na Ukrajině

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.