reklama

"Během jízdy kolony od hranic s Rumunskem museli strážci zákona zasahovat, aby nedopustili potyčky s demonstranty vedenými skupinou socialistických poslanců. Demonstranti skandovali hesla jako 'Stop NATO!', 'Go home!',' Pryč s NATO!', 'Moldavsko je neutrální země!' a 'Ne NATO!'," vylíčila ruská agentura TASS. Opoziční poslanci se domáhali předložení dokumentů opravňujících americké vojáky působit v neutrální zemi.

"Na pomoc Američanům přispěchali přívrženci moldavských pravicových stran, které podporují vstup země do NATO, a snažili se zabránit protestům," dodal TASS s tím, že konfrontaci obou táborů zabránil příjezd speciální policejní jednotky z Kišiněva.

"Považujeme uspořádání cvičení s účastí amerických vojáků za hrubé porušení ústavní zásady neutrality Moldavska," řekl TASS vůdce socialistů Igor Dodon a varoval, že socialisté uspořádají protesty proti plánovanému předvedení amerických obrněnců v centru Kišiněva na počest vítězství ve druhé světové válce. "Něco takového v posvátný den 9. května nelze vůbec připustit," prohlásil.

Nápad s ukázkou americké vojenské techniky pochází od ministra obrany, který proslul zřízením muzea sovětské okupace v Kišiněvě, ničením sovětských pomníků a výzvami zrušit neutralitu a vstoupit do NATO. "Ministr opomíjí skutečnost, že Moldavsko osvobodila od fašistů Rudá armáda, v jejíchž řadách bojovalo na 300.000 obyvatel Moldavska," napsal TASS.

Američané mají spolu s moldavskými vojáky cvičit ve vojenském prostoru ležícím asi 40 od Kišiněva až do 20. května.