Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Mattis kritizuje Írán. Usiluje o destabilizaci regionu, tvrdí

Hasan Rúhání, íránský prezident
Hasan Rúhání, íránský prezident
Foto: kremlin.ru

Rijád - Írán usiluje o destabilizaci regionu, varoval dnes americký ministr obrany Jim Mattis. Politik je právě na cestě po Saúdské Arábii.

„V jakékoli části této oblasti, kde jsou problémy, najdete Írán," řekl Mattis novinářům. Překonat by to podle něj bylo možné tím, že se prostřednictvím OSN najde diplomatické řešení konfliktu v Jemenu, do kterého je Írán zapojen.

Do bojů v Jemenu zasahuje i Saúdská Arábie, a to na straně tamní vlády, zatímco Írán podporuje šíitské povstalce. „Budeme muset zabránit Íránu v destabilizaci další země a vytvořit tam milice po vzoru libanonského Hizballáhu," dodal ministr k působení Íránu v Jemenu.

Konflikt si podle OSN vyžádal více než 7000 obětí na životech a tři miliony Jemenců kvůli němu odešlo ze svých domovů.

Ministr obrany USA v Saúdské Arábii jednal o posílení spojenectví obou zemí. Spojené státy nyní mezinárodní koalici pomáhají sdílením tajných informací a poskytováním tankovacích letadel pro stroje směřující do Jemenu.

„Je v našem zájmu, aby armáda Saúdské Arábie a její tajné služby byly silné," řekl Mattis před novináři, kde s ním byl i ministr obrany Saúdské Arábie a syn krále Salmána princ Muhammad bin Salmán.

Mattise přijal i panovník, ale zatím není jasné, zda se hovořilo o případném posílení americké vojenské pomoci arabské koalici, která bojuje pod velením Rijádu v Jemenu. „Naším cílem je dostat toto téma k jednacímu stolu pod vedením OSN, aby byl ten konflikt co nejrychleji ukončen," řekl Mattis.

Témata:  Saúdská Arábie USA Írán James Mattis

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 20:13

Pavel nadále plánuje pořádat jednání ohledně důchodové reformy

Prezident Petr Pavel nadále plánuje pořádat jednání ohledně důchodové reformy a nevylučuje možnost svolání kulatého stolu s představiteli tripartity a odborníky. Tuto možnost zmínil na tiskové konferenci a navrhuje termín na přelomu května a června. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy