Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Šíitští povstalci v Jemenu ve velkém používají zakázané miny

Vlajka Jemenu
Vlajka Jemenu
Foto: Pixabay

Saná/Bejrút - Šíitští povstalci z kmene Húsíů využívají v Jemenu zakázané pozemní miny, které způsobují četné ztráty mezi civilisty. Mimo jiné také brání bezpečnému návratu uprchlíků.

Upozornila na to dnes organizace na ochranu lidských práv Human Rights Watch (HRW) s připomínkou, že dohodu o zákazu min z roku 1997 ratifikoval Jemen o rok později.

Húsíové podle HRW používají miny přinejmenším v šesti provinciích Jemenu od intervence, kterou v roce 2015 podnikla koalice vedená Saúdskou Arábií, podporující vládu nynějšího prezidenta Abdar Mansúra Hádího. Ten po protestech v roce 2012 vystřídal v čele země Sáliha.

Miny podle organizace zabily a zmrzačily stovky civilistů a narušily život v dotčených oblastech. Ohrožují lidi ještě dlouho po skončení bojů.

Konflikt mezi jemenskou vládou prezidenta Abdar Mansúra Hádího a menšinovými šíity trvá od roku 2014. Vládní jednotky mají nyní pod kontrolou zhruba 70 procent území na jihu a východě země, povstalci ovládají severozápad včetně metropole Saná. Dočasným sídlem vládních úřadů je proto nyní Aden.

Témata:  Jemen

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 21:06

Německo zadrželo dva muže v případu špionáže a sabotáže spojené s Ruskem

Prokuratura oznámila, že vyšetřovatelé zatkli dva muže německo-ruského původu kvůli podezření ze špionáže pro Rusko a údajnému plánování útoků v Německu, včetně cílů americké armády. Jejich cílem údajně bylo oslabit vojenskou podporu poskytovanou Ukrajině.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy