Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Více než polovina Rusů vnímá Lenina pozitivně, jeho mauzoleum by ale raději uzavřeli

Socha V.I. Lenina
Socha V.I. Lenina
Foto: Pixabay

Moskva - Ačkoliv od jeho smrti uplynulo více než 90 let, v Rusku je dodnes živým tématem. Zvyšuje se totiž počet lidí, kteří pozitivně vnímají osobnost bolševického vůdce Vladimira Iljiče Lenina v ruské historii.

Podle průzkumu nestátní sociologické agentury Levada se k němu v současné době kladně staví 56 procent Rusů, což je o 16 procentních bodů více než v loňském roce. Patnáct procent respondentů pak uvedlo, že Lenin vedl Rusko správným směrem.

Přestože se Rusové stavějí k osobnosti Lenina pozitivně, názory na bolševickou revoluci, od níž letos uplyne 100 let, se různí. Podle průzkumu, který společnost Levada provedla na začátku dubna, pozitivně úlohu revolucionářů vnímá 48 procent dotázaných. O opaku je přesvědčeno 31 procent Rusů.

Proti demontáži pomníků bolševického vůdce se staví 79 procent Rusů, pro jsou jen čtyři procenta dotázaných. Nicméně 58 procent lidí uvedlo, že by souhlasilo s uzavřením Leninova mauzolea na Rudém náměstí v Moskvě a pohřbením jeho těla.

Témata:  Vladimír Iljič Lenin Rusko

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy

Donald Tusk

Tusk apeluje: Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu války na Ukrajině

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.