reklama

Postol připomíná, že neexistuje žádný konkrétní důkaz spojující syrského prezidenta Bašára Asada s chemickým útokem. „Pečlivě jsem přezkoumal dokument [Bílého domu], a věřím, že může být prokázáno – a to bez pochyb, že tento dokument neposkytuje sebemenší důkaz, že americká vláda má konkrétní poznatky, že vláda Sýrie byla zdrojem chemického útoku,“ uvedl.

„Hlavní důkaz, na který se odvolává Bílý dům, ve skutečnosti svědčí o tom, že útok byl proveden ze země, a ne z letadla", zdůraznil odborník. Bílý dům podle něj špatně vyhodnotil snímky kráteru, kde se nachází část bomby, v níž měl být sarin, a příliš se soustředil na to, aby dokázal, že byl použit nervový plyn. Uvádí, že podle fotografií byla bomba málo poškozena – a to neodpovídá tvrzení, že byla shozena z výšky.

Podle Postola to spíše vypadá, že někdo výbušninu připevnil k bombě se sarinem, která se nacházela na zemi. „Žádná kompetentní analýza by neměla pominout skutečnost, že podezřelá nádoba se sarinem byla zmáčknuta tlakem zvenčí, místo toho, aby v ní explodovala nálož a roztrhla ji zevnitř,“ dodal Postol.

Z této jeho analýzy vyplývá, že mají útok na svědomí zřejmě na svědomí protivládní povstalci, protože to právě oni kontrolují oblast, kde k útoku došlo.

Postol, který v minulosti pracoval jako vědecký konzultant v Pentagonu, odhalil již dříve podobné nesrovnalosti ve zprávách americké rozvědky. Po chemickém útoku v Ghútě 2013 profesor uvedl, že neexistují důkazy o vině Bašára Asada.  Ani OSN nakonec nedospěla k jednoznačnému závěru, že jej provedly Asadovy síly – zároveň ale tuto možnost úplně nevyloučila.

Ve svých posledních zprávách Postol kritizuje to, co označuje za „politizaci“ zjištění zpravodajských služeb. „Všechny tyto vysoce amatérské chyby ukazují, že tato zpráva Bílého domu, stejně jako dřívější zprávy Obamovy administrativy [o Ghúte z roku 2013], nebyly řádně prověřeny zpravodajskými komunitami tak, jak bylo tvrzeno,“ myslí si.

„Pracoval jsem v minulosti se zpravodajskou komunitou a mám vážné obavy z politizace tajných služeb, ke které, zdá se, dochází v poslední době s větší frekvencí - ale vím, že zpravodajská komunita má velmi schopné analytiky. A když by byli tito analytici řádně informováni ohledně tvrzení pocházejících z Bílého domu, nikdy by tento dokument neschválili,“ dodal.