Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Teroristé jako součást výstavy? Organizátoři čelí trestnímu oznámení

Dánská vlajka
Dánská vlajka
Foto: Pixabay

Kodaň – Jména bratrů Ibrahima a Khalida el-Bakraoui a Foueda Mohameda-Aggada budou už navždy spjaty s teroristickými útoky, při kterých se tito muži odpálili. Dánská skupina umělců se je ale chystá zahrnout do výstavy v Kodani. Byli proto nahlášeni policii kvůli podezření z podporování terorismu. Informoval o tom deník The Guardian.

Jak deník informuje, skupina umělců se chystá teroristy zahrnout v rámci výstavy, která je částečně inspirována teheránským Muzeem mučedníků. Bratři el-Bakraoui se odpálili při sebevražedných útocích v Bruselu, Foued Mohamed-Aggad v pařížském Bataclanu.

Celá výstava by měla mít podobu muzea. Budou zde vystaveny fotografie „mučedníků" a repliky jejich osobních předmětů. Informační desky pak budou obsahovat informace o tom, kdo byli.

Teroristé by se tak ale objevili po boku významných historických osobností jako Johanka z Arku nebo Sokrates – tedy lidí, kteří za své přesvědčení zemřeli. Průvodce by měl lidem vyprávět o Aggadovi a prezentovat celou událost z několika úhlů pohledu.

Výstava by měla začít 26. května a trvat do 10. června. Podle Idy Garup Nielsenové z umělecké skupiny Druhé oko tygra je cílem výstavy lidem ukázat a vysvětlit pojem „mučedník" z různých stran a úhlů.

S výstavou ale nesouhlasí Diego Gugliotta, místní člen vládnoucí strany Venstre, který na celou událost a její organizátory podal na policii trestní oznámení. Vyobrazování teroristů jako hrdinů by podle jeho vyjádření na sociální síti Facebook mohlo některé lidi přimět „udělat poslední krok a přidat se k teroristické organizaci".

Témata:  terorismus Dánsko výstavy

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 18:24

Rusko přijme opatření, pokud v Polsku budou jaderné zbraně, tvrdí Kreml

Ruské ministerstvo obrany přijme všechna nezbytná opatření k zajištění bezpečnosti Ruska v případě rozmístění jaderných zbraní na polském území. Na brífinku v Moskvě to v pondělí prohlásil mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy