Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Noční vlci navštívili Osvětim a vyrážejí do ČR

Ruští motorkáři ze skupiny Noční vlci
Ruští motorkáři ze skupiny Noční vlci
Foto: nwrussia.info

Varšava - Některým Nočním vlkům se přes zákaz podařilo překročit polské hranice a dnes v bývalém nacistickém vyhlazovacím táboru Osvětim uctili památku obětí fašismu. Proti motorkářům se postavila opozice v Bělorusku.

Skupinka Nočních vlků se ukázala i ve Vratislavi, kde v pondělí odpoledne položila květiny na hřbitově 763 sovětských vojáků a také k pomníku polským obětem ukrajinských nacionalistů. "Asi 15 lidí sympatizujících s Putinovými oblíbenci z Nočních vlků přijela s policejním doprovodem. Měli květiny a na motocyklech vlály ruské vlajky. Jen část mluvila rusky, nejvíce motocyklistů bylo ze Slovenska," napsal místní list Gazeta Wroclawska.

Osvětim je podle TASS poslední bod v programu Nočních vlků v Polsku, odkud v příštích hodinách odjedou do Česka. "Prostí Poláci se k nám vždy chovali slušně, moc nám pomohli, i se stravou a noclehy, avšak ve styku s úřady jsme cítili mírně řečeno napětí," řekl jeden z "vlků" Vladislav Vasiljev v narážce na zákaz vstupu.

"Nehledě na to, že některým Nočním vlkům se nepodařilo překročit polské hranice, v cestě pokračovali ti účastníci, kterým se podařilo do Polska přijet dříve, jakož i členové klubu žijící v Evropě," napsal TASS a dodal, že skupina Nočních vlků ze Slovenska se má dnes v Brně spojit se skupinou z Polska a společně pokračovat v cestě, která skončí v Berlíně 9. května.

Agentura Interfax dnes zaznamenala, že běloruská neparlamentní opozice se domáhá zakázu Nočních vlků jako extremistické organizace, a to kvůli Zaldostanovu výroku, že "Bělorusko je Rusko".

"Jde o odmítání uznat Bělorusko jako nezávislý stát s cílem rozvracet územní celistvost našeho státu," napsal běloruský opoziční politik Aleksij Janukevič generálnímu prokurátorovi, kterému se také svěřil s podezřením, že může jít o přípravu ruské hybridní války. Reakce úřadů není známa.

Témata:  "konvoj ""Nočních vlků""" Polsko Osvětim

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 19:56

Speed Marathon: Policie za pátek eviduje tisíce přestupků

Během pátečního celostátního bezpečnostního opatření dopravní policie zaznamenala celkem 2166 dopravních přestupků. Nejčastějším prohřeškem bylo překročení nejvyšší povolené rychlosti, což tvořilo téměř tři čtvrtiny všech dokumentovaných přestupků. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy