Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Noční vlci navštívili Osvětim a vyrážejí do ČR

Ruští motorkáři ze skupiny Noční vlci
Ruští motorkáři ze skupiny Noční vlci
Foto: nwrussia.info

Varšava - Některým Nočním vlkům se přes zákaz podařilo překročit polské hranice a dnes v bývalém nacistickém vyhlazovacím táboru Osvětim uctili památku obětí fašismu. Proti motorkářům se postavila opozice v Bělorusku.

Skupinka Nočních vlků se ukázala i ve Vratislavi, kde v pondělí odpoledne položila květiny na hřbitově 763 sovětských vojáků a také k pomníku polským obětem ukrajinských nacionalistů. "Asi 15 lidí sympatizujících s Putinovými oblíbenci z Nočních vlků přijela s policejním doprovodem. Měli květiny a na motocyklech vlály ruské vlajky. Jen část mluvila rusky, nejvíce motocyklistů bylo ze Slovenska," napsal místní list Gazeta Wroclawska.

Osvětim je podle TASS poslední bod v programu Nočních vlků v Polsku, odkud v příštích hodinách odjedou do Česka. "Prostí Poláci se k nám vždy chovali slušně, moc nám pomohli, i se stravou a noclehy, avšak ve styku s úřady jsme cítili mírně řečeno napětí," řekl jeden z "vlků" Vladislav Vasiljev v narážce na zákaz vstupu.

"Nehledě na to, že některým Nočním vlkům se nepodařilo překročit polské hranice, v cestě pokračovali ti účastníci, kterým se podařilo do Polska přijet dříve, jakož i členové klubu žijící v Evropě," napsal TASS a dodal, že skupina Nočních vlků ze Slovenska se má dnes v Brně spojit se skupinou z Polska a společně pokračovat v cestě, která skončí v Berlíně 9. května.

Agentura Interfax dnes zaznamenala, že běloruská neparlamentní opozice se domáhá zakázu Nočních vlků jako extremistické organizace, a to kvůli Zaldostanovu výroku, že "Bělorusko je Rusko".

"Jde o odmítání uznat Bělorusko jako nezávislý stát s cílem rozvracet územní celistvost našeho státu," napsal běloruský opoziční politik Aleksij Janukevič generálnímu prokurátorovi, kterému se také svěřil s podezřením, že může jít o přípravu ruské hybridní války. Reakce úřadů není známa.

Témata:  "konvoj ""Nočních vlků""" Polsko Osvětim

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 11:40

Počasí: Meteorologové nadále varují před nočním mrazem v Česku

Každým dnem se blíží očekávané oteplení, ale před námi jsou ještě alespoň dvě mrazivé noci. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve středeční výstraze upozornil, že v noci na čtvrtek a na pátek klesnou teploty pod nulu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy