Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Kvůli přistěhovalcům v Německu stoupla násilná kriminalita, nejhorší jsou mladí muži a Afričané

Uprchlíci, ilustrační foto
Uprchlíci, ilustrační foto
Foto: UNHCR

Berlín - Server listu Die Zeit dnes zveřejnil čísla z policejních statistik. Z nich vyplývá, že téměř v celém Německu přibylo od roku 2015 násilné trestné činnosti, z jejíhož páchání jsou podezřelí hlavně přistěhovalci.

Server uvedl, že nejvíce deliktů se dopouštějí mladí muži a relativně častěji Afričané než Asiaté. Násilí se prý většinou odehrává v uprchlických zařízeních a jeho obětí jsou jiní přistěhovalci.

Celková násilná trestná činnost v Německu mezi lety 2007 až 2015 klesla. Od roku 2015 se ale naopak ve většině spolkových zemí znovu zvýšila a to hlavně v důsledku deliktů jako ublížení na zdraví, krádež a sexuální útoky. Die Zeit uvádí, že mu 14 ze 16 spolkových zemí sdělilo, že by kriminalita i loni dále klesla nebo by se alespoň nezvýšila nebýt násilných činů, z jejichž spáchání jsou podezřelí přistěhovalci.

V Bavorsku údajně v roce 2016 násilná kriminalita celkově stoupla o 9,8 procent a pětinu všech podezřelých pachatelů tvoří přistěhovalci. V Durynsku se loni násilné delikty spáchané přistěhovalci ztrojnásobily. V Porýní-Falci celková násilná kriminalita klesla o 2,1 procenta – kdyby nebylo přistěhovalců.

„Obecně platí: i když se odečtou všechny trestné činy vůči imigračnímu zákonu jako nezákonný pobyt, přistěhovalci se loni nadprůměrně podíleli na celkové registrované kriminalitě. Ačkoli zpravidla představují jen mezi 0,5 a 2,5 procenty obyvatelstva spolkových zemí, tvoří až deset procent podezřelých pachatelů," shrnuje Die Zeit.

Násilných zločinů se mezi přistěhovalci stejně jako Němci i jinými skupinami kdekoliv na světě dopouštějí hlavně mladí muži do 30 let. Právě těch přišlo do Německa v posledních dvou letech obzvlášť velké množství, připomněl list, podle kterého do této skupiny patří 37,2 procent přistěhovalců.

Statistiku kriminality táhnou nahoru jednotlivci, kteří jsou podezřelí z mnohonásobných deliktů. Podle Die Zeit se dostávají do konfliktu se zákonem nejčastěji Afročani, měřeno jejich poměrně malým absolutním počtem, jenž ani zdaleka nedosahuje množství Syřanů, Iráčanů a Afghánců, kteří tvoří přibližně polovinu všech přistěhovalců.

Spolkové země se přitom shodují, že přistěhovalci podezřelí z ublížení na zdraví se svých činů dopouštěli většinou v uprchlických zařízeních. Nejčastějšími oběťmi přistěhovalců jsou tedy jiní přistěhovalci. Hromadné společné ubytovávání traumatizovaných lidí různých náboženství, národností a pohlaví proto označil Die Zeit za velký problém, který podporuje šíření násilností.

Deník zároveň upozornil, že analyzované statistiky mají omezenou vypovídací hodnotu. Spolkové země je vedou s odlišnou pečlivostí a s použitím různých metodik. Zahrnují také jen činy, o kterých policie ví, přičemž je výzkumem prokázáno, že lidé mají sklon hlásit spíše delikty cizinců než soukmenovců. Statistiky zároveň evidují pouze podezřelé pachatele, u nichž není jasné, zda byli skutečně obžalováni a případně pravomocně odsouzeni.

Témata:  Německo kriminalita uprchlíci

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 16:21

Izrael pokračuje s přípravami ofenzivy do Rafáhu. Už staví stany pro civilisty

Izrael se podle tamních médií brzy chystá provést ofenzivu do města Rafáh na jihu Pásma Gazy, kde je podle armády poslední bašta palestinského teroristického hnutí Hamás. Tel Aviv už zahájil přípravy na evakuaci civilistů. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy